Oljeexpert varnar: Som rysk roulett med din motor

Oljetillsatser är som att spela rysk roulette med din motor. I alla fall om vi ska tro uppmärksammade oljegurun Lake Speed Jr. Men vad säger svenska mekaniker?
– Det beror också vilken motor du har, svarar mekanikern Jonathan Elofsson.

Han arbetar på Din Verkstad Syd AB i Ängelholm. Även Jonathan vill höja ett varningens finger för tillsatserna. Men däremot inte lika mycket som Lake Speed Jr, vår inhemska mekaniker är inte lika kritisk.
– Om jag haft en nyare bil med trängre kanaler så hade jag nog undvikit tillsatserna. Men det beror också mycket på vilken motor man har, säger Jonathan Elofsson.

Lake Speed Jr däremot skräder inte orden. Han gjorde experiment med tillsatser och varnade sedan för att använda dem. Enligt honom är det rena döden för en motor om man häller i de här tillsatserna.
– Det är som att spela rysk roulette med motorn när man använder en tillsats, säger Lake Speed Jr.

Något som sticker ut med oljetillsatser i jämförelse med  motorolja är att tillsatserna inte måste uppnå några speciella krav för att få säljas vid butikshyllorna, säger Youtubern. Därför valde Speed Jr att testa hur dessa olika oljetillsatser faktiskt skulle hjälpa din motor. Till sin hjälp för att utföra testerna använde han samma mängd motorolja som han sedan blandade med olika oljetillsatser. 

Efter att ha fyllt nio olika burkar med motorolja blandat med oljetillsatserna skickades de till labbet för undersökning. Resultatet var, enligt Speed, skrämmande när det kommer till några av tillsatserna. En av produkterna började koka vid 100 grader Celsius och avdunstar, samtidigt som den sög in vatten till motorn, något som kan vara skadligt. I filmen ovan kan du ta del av de detaljerade resultaten.
– Häll inte ner den där skräpprodukten i någonting, säger Lake Speed Jr. 

Tillverkarna gör en intensiv reklam för sina tillsatser. Många bilägare köper deras argument som verkar helt rimliga och köper produkterna. Enligt svenske mekanikern har det stor betydelse i vilken motor du använder tillsatserna.
– Om du har en gammal 240 kan du hälla i vad som helst utan att något händer. Men på nyare bilar ska man vara lite försiktig, det kan täppa till kanaler, säger Jonathan Elofsson.

Lake Speed Jr. menar på att tillsatserna kan förstöra motorerna.
– Vissa motorer har känsligare kanaler. När man slänger in tillsatserna lossnar det koks och annat skräp som kan täppa igen kanalerna, säger Jonathan Elofsson.

Enligt honom har allt att göra med storleken på kanalerna. Om tillsatserna släpper loss smuts och annat kan bilen få stora problem.
– Men har du en äldre bil så gör det inget, där är kanalerna redan stora så det spelar ingen roll, säger Jonathan Elofsson.

Han tycker ändå att man ska vara försiktig med vad man häller i oljan. Det bästa är med stor sannolikhet att använda en bättre olja istället för att spetsa den med tillsatser.
– Ja, det finns alltid en chans att motorn blir sämre, som sagt, har du en nyare bil så hade jag undvikit det, säger Jonathan Elofsson.
LÄS MER: