Experten: Därför ska Volvo Cars köpa Northvolt

Volvo Cars bör köpa krisdrabbade Northvolt. Den oväntade affären är fullt möjlig enligt ekonomijournalisten Richard Bråse, en av landets främsta experter på Northvolt. 
– Det är en ödesironisk lösning, säger Bråse i DI-tv

Klockan klämtar för krisdrabbade batterijätten. Många tror att den slutliga konkursen kan komma redan denna vecka. Ett dotterbolag i Northvolt har redan kollapsat. En av de som först slog larm om blodflödet i Northvolt var ekonomijournalisten Richard Bråse på Dagens Industri. På ett tidigt stadium avslöjade han att Northvolt inte exporterat ett enda batteri från Sverige. 

Han tror att Volvo Cars är den mest logiska köparen av Northvolt. 
– Jag tror att Volvo Cars är en ödesironisk lösning, att det är ett västsvenskt kinesiskbackat företag som köper den här tillgången. De har ett gemensamt upplägg, så det är en inte helt osannolik lösning, säger Richard Bråse i DI-tv.

Volvo och Northvolt bygger redan en gemensam fabrik i Göteborg.

Volvo Cars har sedan tidigare det gemensamma bolaget Novo Energy tillsammans med Northvolt. De bygger en stor batterifabrik i Göteborg för 10-tals miljarder kronor. Där ska 3000 personer jobba från 2026 och tillverka batterier till Volvos elbilar. Om Volvo köper Northvolts tillgångar i Skellefteå kan de spara miljarder. Frågan är dock om Volvo har pengarna som behövs, redan idag är kassaflödet tämligen skralt.

– Volvo Cars fortsätter bygga en flexibel och diversifierad batteri-leverantörskedja över flera marknader och med flera leverantörer, och Novo är en del av den diversifieringsstrategin. Vi kan inte kommentera vidare i nuläget, uppger Volvo Cars. 
LÄS MER: