Köpte 3321 Fisker elbilar – nu går de inte använda

Köpet av 3321 Fisker Ocean-bilar på ett bräde i USA är i fara. Fisker har inte lyckats flytta informationen om elbilarna till en ny server – och bilarna är oanvändbara. 

Konkursade Fisker sålde hela sitt restlager i USA till American Lease. Planen var att de skulle använda bilarna som taxibilar i New York. Men nu hotas affären av ett oväntat tekniskt problem. Fisker har inte lyckats föra över bilarnas data till en ny server. 

American Lease behöver all information på servrarna för att kunna köra bilarna. Fiskers konkursbo har dock inte lyckats lägga över datan på en ny server. Nu hotar American Lease att hoppa av affären och kräver att Fiskers likvidation avbryts i konkursdomstolen. De Fisker-bilar som köpts upp i Sverige av Bra Bilar är dock helt opåverkade av problemen i USA och fungerar utan problem.

Just nu kan de över 3000 Fisker Ocean-bilarna i USA inte användas, trots att American Lease ska ha betalat tiotals miljoner dollar till Fisker. Vissa av bilarna ska ha sålts så billigt som 26 000 kronor. Totalt ska American Lease betala 487 miljoner kronor för 3321 bilar. 
– American Lease kan inte överskatta betydelsen av denna ovälkomna nyhet, som förmedlas till den först efter att den har betalat Fisker tiotals miljoner dollar enligt köpeavtalet, skriver leasingbolagets advokater

Hela affären riskerar nu att spricka om inte Fisker kan flytta bilarna till en ny server. 
– Det är för närvarande oklart vad, om något, gäldenärsrepresentanter har vetat om omöjligheten eller ogenomförbarheten av att implementera portering av de köpta fordonen, och när de fick veta eller på annat sätt kände till den kritiska informationen, skriver advokaterna vidare. 
LÄS MER: