Stor svensk bilhandlare i konkurs – efter mordbrand

En stor svensk bilhandlare går i konkurs efter att ha utsatts för en mordbrand. Nu överklagar Fordon City Sverige AB beslutet till hovrätten.
 – Vi blev utsatta för en mordbrand och har en fordran på 36 miljoner kronor hos försäkringsbolaget, säger vd Mikael Ece.

Så sent som förra året blev Fordon City utsett til årets företag. Men den åttonde april i år hemsöktes företagets bilhall av mordbrännare. Skadorna blev så allvarliga att man inte kunde fortsätta verksamheten innan försäkringsbolaget betalat dem och nu försätts bolaget i konkurs.
– Vi hade 300 miljoner kronor i omsättning förra året och siktade mot en miljard. Men nu måste våra lokaler rivas och marken saneras, säger Mikael Ece.

På sistone har han varit mycket i domstolar. 
–  Vi satt i tingsrätten på konkursförhandlingar parallellt som vi vittnade som målsägande i rättegången om mordbranden, säger Mikael Ece. 

Fordon City drabbades av mordbrand i april. Just nu hålls rättegång mot de misstänkta gärningsmännen.

I våras slog två mordbrännare till mot fyra slumpmässigt utvalda bilfirmor i industriområdet Moraberg utanför Södertälje. Fordon City var det sista företaget som drabbades men då kunde polisen gripa två misstänkta.
– Det fanns väldigt många spår efter dem, det ser man i förundersökningen, säger Mikael Ece. 

De båda misstänkta greps i närheten av platsen. De slängde handskar och försökte komma undan. Polisen har därefter säkrat spår i form av DNA. Dessutom hade man dokumenterat sina brott som knyter dem till alla fyra mordbränder. Samtidigt misstänker polisen att de använt ett alias på den krypterade appen Signal.
– De kommer att dömas, det är jag säker på. Vi har en fordran hos försäkringsbolaget på 36 miljoner kronor. De har i sin tur ett krav på de misstänkta, därför vill försäkringsbolaget vänta med att betala ut tills domen har fallit, säger Mikael Ece. 

För honom är det en kamp mot klockan. Fordon City behöver få in överklagan till hovrätten samtidigt som domen mot de misstänkta snart ska falla. 
– Vi vädjade till tingsrätten att vänta med konkursförhandlingarna tills rättegången om mordbrand var avslutad, men ingen lyssnade på oss, säger Mikael Ece.

Nu är det advokat Ulf Blommé som ska sköta konkursen i sin roll som konkursförvaltare.
– Ja, de har sagt att man ska överklaga beslutet, men jag är inte så insatt i detta ännu. Konkursen är bara ett par dagar gammal, säger han.

Under tiden rinner tiden iväg för Mikael Ece och hans Fordon City. Rättegången mot de misstänkta för mordbranden pågår, samtidigt har advokaten inlett sitt arbete. 
– Jag har haft ett möte med borgenärer och de som är inblandade. Det finns tillgångar i bilar, men hur ägandeförhållandena är vet jag inte, de kan vara leasade, säger Ulf Blommé.

Skadorna på lokalen var så stora att verksamheten inte kunde fortsätta. Samtidigt skulle det betalas löpande utgifter. 
– De har haft en stor verksamhet tidigare, men som jag förstår det finns det ingenting just nu, säger Ulf Blommé.

Han förstår att vd Mikael Ece är ledsen och upprörd. Men det är tingsrättens beslut att företaget ska försättas i konkurs.
– En konkurs är en stor sak, det är ett generalförfarande där allt ska gås igenom, jag förstår att det kan vara dramatisk och omvälvande för dem som drabbats, säger Ulf Blommé.

På Fordon City är man kritisk mot tingsrättens konkursbeslut.
– Det finns ingen rättssäkerhet, om man råkar illa ut är man ensam. Men vi hoppas att hovrätten kommer att ändra beslutet, säger Mikael Ece. 
LÄS MER: