Epok i graven: Biljätten lägger ner sina F1-motorer

De anställdas protester var förgäves. En lång epok går i graven. Renault bekräftar nu att de slutar tillverka motorer för Formel 1. Första motorn tillverkades redan 1977. 

Efter långa spekulationer kom bekräftelsen. Renault lägger ner sin motortillverkning till F1. De anställda strejkade och protesterade, men det var förgädes. När de de nya F1-reglerna träder i kraft 2026 kommer Alpine-stallet istället att använd motorer från Mercedes. 

Renaults berömda F1-motorfabrik i Viry-Chatillon utanför Paris omvandlas istället till ett ingenjörscentrum för Renault och Alpine. Renault tillverkade sin första F1-motor redan för 47 år sedan och började sälja till andra stall i början av 80-talet. 
– Formel 1-aktiviteterna på Viry, exklusive utvecklingen av en ny motor, kommer att fortsätta till slutet av säsongen 2025, uppger Renault i ett uttalande. 

Renaults V10-motor.
Alpine kommer att köra med motorer från Mercedes.

Istället blir det utveckling och forskning av elmotorteknik och batterier. Bland annat utvecklas en elektrisk superbil för Alpine. Som en eftergift till personalen kommer viss utveckling av F1-teknik fortsätta i Viry. 
– Efter samrådsprocessen och dialogen med arbetstagarrepresentanterna på Viry-Châtillon har Alpine beslutat att inrätta en F1-övervakningsenhet, uppger Renault. 

Totalt blev det 169 vunna Grand Prix och nio mästerskapssegrar i Formel 1 för Renaults motorer. Det senaste togs 2013 genom Red Bull och Sebastian Vettels framgångsrika säsong. 
LÄS MER: