Tesla kör om Volvo i Sverige efter chock-kampanj

Tesla ökar stort i Sverige i september. Tesla kör nu om Volvo och blir Sveriges största bilmärke för andra gången någonsin. Bakom succén finns en nollräntekampanj som infördes i början av september.

Nybilsförsäljningen i Sverige minskar kraftigt, och elbilar tappar ännu mer. Men nu går Tesla mot strömmen och trotsar marknadstrenderna, visar nya siffror från Car.info. Elon Musks elbilsmärke har trampat gasen i botten i september och hittills registrerat in 3800 bilar. Det är 12 procent fler än förra året trots att månaden inte över.

Det gör att Tesla nu är Sveriges största bilmärke totalt sett och går förbi Volvo. Volvo har 3138 registreringar mot Teslas 3800. Enda gången tidigare Tesla varit största märke är i mars 2023.  För tredje kvartalet är dock Volvo störst. 

Nollräntekampanjen på Tesla Model Y tycks ha blivit en enorm framgång.

En starkt bidragande orsak till ökningen är att Tesla Model Y under september sålts med nollränta, en chock-kampanj som gör en ny bil billigare än en begagnad. Jämfört med ett vanligt billån kan den som köper en ny Tesla spara flera 1000-lappar i månaden. Detta är pengar som Tesla får betala finansbolagen och kan motsvara en rabatt på bilen på över 100 000 kronor. 

Hittills under september har Tesla registrerat in 3206 Model Y, modellen som har nollränta. Det kan jämföras med 1026 Volvo XC60, som är den näst mest sålda bilmodellen på den svenska topplistan.  Fram till i fredags hade den svenska nybilsförsäljningen minskat med 30 procent jämfört med hela september förra året. Så mycket talar för en ny tung månad för bilbranschen som helhet, med Tesla som ett undantag.
LÄS MER: