Ny modellbil i skala 1:8 dyrare än en ny Dacia

Modellbil till samma pris som en ny Dacia Jogger. Tillverkaren Amalgam släpper begränsad upplaga av Ferraris nya GT-modell. Prislappen ligger på 200 000 kronor stycket.

Amalgam har tagit fram en serie med 300 modellbilar av Ferraris nya modell 12Cillindri. Priset är högre än för många nya bilmodeller i full skala. Men då får man en leksak till soffbordet som är handgjort i samarbete med Ferraris egna designers.

Det här är kanske världens mest exklusiva leksak. Varje modell är handgjord och det tar 3300 timmar för de specialutbildade teknikerna att sätta samman bilarna. Det går också att göra en personlig beställning om man är intresserad. Men då kostar det givetvis ännu mer. 

Skalan är 1:8 och varje metalldel är gjuten och sedan sammansatt för hand. Det är ett mycket exklusivt leksak eller prydnadsföremål. Därefter har de lackerats mycket noggrant i samma färg som de riktiga Ferraribilarna gör. 

Amalgam grundades 1985 och har från början specialiserat sig på att bygga modeller av de allra mest åtråvärda superbilarna. Huvudkontoret finns i engelska Bristol. Men numera har de, precis som många andra företag, en hel del av sin tillverkning i Dongguan, Kina. 

Men till skillnad från många andra modellbilstillverkare är Amalgam mycket noggranna med detaljerna. De har ett gediget samarbete med alla biltillverkare och när de ska bygga en ny uppsättning modeller görs det alltid i nära samarbete med bilmärket. Varenda sak måste vara en precis kopia av originalet.

För att köpa de här modellerna finns det inga butiker. Man måste kontakta företaget. På deras hemsida finns en lista på deras modeller och även framtida projekt. Den dyraste modellen just nu är ett flygplan. De Havillands klassiska Mosquito, en legendarisk flygmaskin som var en av andra världskrigets mest mångsidiga maskiner. Den kostar nästan en miljon kronor och är i skala 1:16.
LÄS MER: