Varnar ägare: ”Elbilar är en godislåda för mössen”

Elbilar är som en godislåda för möss, varnar norska If. Skadedjuren kan gnaga sönder sladdar och elektronik för tusentals kronor.
– Alla moderna bilar är proppfulla med sladdar och elektronik som lockar mössen, säger Sigmund Clementz, presschef för norska If. 

Elbilsägare ska inte bara se upp för att deras bilar kan få sämre räckvidd under vintern. Norska If varnar nu även för möss. Enligt försäkringsbolaget är det främst elbilar och moderna förbränningsbilar som ska se upp för de små djuren. Dessa bilar innehåller massor av ny teknik med sladdar som är en enorm godisask för mössen.
– Oavsett om det är en elbil eller en förbränningsbil. Så det är klokt att vara försiktig, säger presschef Sigmund Clementz på If.

För fyra år sedan inträffade något If kallar för “mössens år”. Då fick försäkringsbolaget in närmare 270 fall av gnagarskador på olika bilar och lastbilar i Norge. Den gemensamma kostnaden för skadorna landade då på närmare 6,7 miljoner kronor. Redan nu räknar If med att många elbilsägare kommer få oinbjudna gäster i sina bilar.

Se upp för möss i elbilar i vinter, råder försäkringsbolaget IF.

– Vi har redan börjat få mösskador på bilar, eftersom mössen flyttar in när det är kallt. Man bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika skavskador på sådant som säten, vajerisolering och vitala delar av bilen, säger Clementz.

När försäkringsbolaget ska lista de bästa sätten att hålla skadedjuren borta är det först och främst viktigt att inte ha någon typ av mat eller gamla mat- och godisförpackningar liggande kvar i bilen. Varenda smula bör tas bort.
– Man ska ta bort allt som kan vara mat för möss. Rengör bilen väl från choklad, nötter och eventuellt matrester. Dammsug gärna facket för att få bort smulor, säger Clementz.

Något som också är viktigt är att hela tiden undersöka så mössen inte finns i närheten av din elbil. Därför kan de vara bra att leta efter musbajs om du har din bil parkerad i ett garage till exempel.
– Det är självklart en bra idé att ställa ut några musfällor här och där i garaget eller i vinterförvaring. Du kan också köpa elektroniska musjägare. Dessa ger ett högfrekvent ljud som ska skrämma bort skadedjuren. Vissa är dock mer effektiva än andra, säger han.
LÄS MER: