Bilhandlarnas förvarning stämde. Regeringens nya skrotningspremie floppade första veckan, bara åtta ansökningar kom in.
– Det kan vara en viss fördröjning av inflödet, säger Helena Svensson, jurist på Boverket, till Alltomelbil.se.
Förra måndagen infördes regeringens nya skrotningspremie. Alla som valde att kassera sin gamla bil med förbränningsmotor och köpa eller leasa en ny elbil, skulle få 10 000 kronor av staten.
– Den här reformen innebär att vi inte bara subventionerar nya elbilar, utan att det villkoras mot att en fossil bil faktiskt också skrotas. Det är en viktig skillnad om man jämför med liknande insatser av tidigare regeringar, sa miljöminister Romina Pourmokhtari (bilden ovan) till Carup.se förra veckan.
Men efter den första veckan har bara åtta personer ansökt om den här premien till Boverket, som sköter handläggningen, avslöjar Allt om Elbil.
– Eftersom skrotbilen ska vara skrotad och avregistrerad innan ansökan görs tror vi att det kan vara en viss fördröjning innan vi ser hur stort inflödet kommer att bli, säger Helena Svensson.
Skrotningspremien mötte stark kritik när den infördes. Den gäller bilar som är 15 år eller äldre. En snabb titt på nätet visar att bilar som är så gamla är värda betydligt mer än vad staten betalar ut som premie.
– Det räcker inte med 10 000 kronor, om man tittar på vad begagnade bilar kostar, så får det vara en mycket gammal bil för att det ska löna sig, sa Håkan Springfeldt, regiondirektör för Bilkompaniet, till Carup.se förra veckan.
Särskilda krav för att betala ut skrotningspremien:
1 Bilen måste ha varit kontrollbesiktigad senast den 6 juli 2022 till september 2023.
2 Man måste äga eller leasa elbilen i minst ett år.
3 Skrotningspremien får heller inte betalas ut tll någon som har obetalda trafik, trängselskatter eller parkeringböter.
4 Ansökan om skrotningspremie får göras först när man köpt eller leasat elbilen och den gamla bilen är skrotad.
– Skrotningspremien lämnas i mån av medel. Det är alltså inget rättighetsstöd. Skulle hela potten ta slut får man avslå resterande ansökningar på grund av medelsbrist, avslutar Helena Svensson.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.