Nya bytesregler för däck stoppas

Transportstyrelsen stoppar regeringens förslag om att få använda dubbdäck under längre tid. Det blir fortsatt förbud mot dubbäck mellan mellan 16 april och 30 september.

Efter flera snöoväder i vintras där bilister fastnade på de stora europavägarna gick infrastrukturminister Anders Carlsson ut och sade att regeringen ville förändra reglerna för dubbdäck. Bilister skulle kunna köra med dubbdäck ända fram till sista april utan att få böter. Idag måste dubbdäcken plockas av bilen senast 15 april om det är barmark.
– Vi har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda dubbdäck, utgångspunkten är att ge bilister två veckor längre tid på sig att byta  däck. Vi vill inte tvinga fram för tidiga byten, sade Andreas Carlsson.

Men nu stoppar Transportstyrelsen ministerns förslag. De föreslår ingen ändring av datum för dubbdäcksförbud på våren. Ett senarelagt datum riskerar att påverka luftkvaliteten alltför negativt. I dag ska en bil ha vinterdäck när det råder vinterväglag mellan perioden 1 december och 31 mars. Mellan 16 april och 30 september är det förbjudet att ha dubbdäck om det inte är eller väntas bli vinterväglag. 

Bild: Nokian
Det var efter snöovädret i april som ministern gick ut och ville ha nya däckregler.

Bilister får därmed finna sig i risken att köra med sommardäck efter 15 april, om de inte har dubbfria vinterdäck. Transportstyrelsen har inhämtat synpunkter från däck- och verkstadsbranschen, Polismyndigheten, Trafikverket, Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Naturvårdsverket samt trafiksäkerhetsmyndigheter i Finland och Norge. En enkätundersökning med 6 700 svarande har också genomförts tillsammans med organisationen M Sverige med frågor om däckanvändning och uppfattning om däckregler.

Enligt Transportstyrelsen framkommer det inget som tyder på att nuvarande datum innebär några större problem utifrån trafiksäkerhet eller tillgänglighet till transportsystemet. I enkätundersökningen framkommer också att dubbdäcksanvändare generellt upplever att gällande datum fungerar.
LÄS MER: