Fans rasar mot HD:s vänsterprofil: ”Självmord”

Priset på Harley Davidson rasar i USA. Hojåkarna är vansinniga på bolagets nya vänsterprofil.
– Det är ett självmord som de håller på med, säger HD-försäljaren Vinny Terranova till Fox News.

Mitt under brinnande pandemi, 2020, äntrade den tyske affärsmannen Jochen Zeitz rodret som Harley Davidsons nya VD. Han hade helt andra glasögon ut mot omvärlden än sina företrädare. Det märktes snabbt i korridorerna. Manliga anställda skickades på jämställdhetskurser och det arrangerades Pride-evenemang. Samtidigt som den klassiska loggan gjordes om till en neutral version.

Jochen ville leda företaget in i framtiden och bort från den gamla ultahögern och Hells Angelsmedlemmar som många förknippat märket med. När de här uppgifterna läckte ut var det många Harley Davidson-åkare som hade svårt att ta det för sant. Men snart ryckte konspirationsteoretikern och filmmakaren Robby Starbuck ut på X och bekräftade uppgifterna.
– Harley Davidson har länge varit ett av våra mest älskade märken. Men under Jochen Zeitz ledning har de blivit alldeles woke, skrev Robby Starbuck.

Allt det här har lett till att priset på en Harley Davidson har fallit i botten. Nu vänder man i stället blickarna mot ärkerivalen, Indian, som grundades av svenskfödda Oskar Hedström från Lönneberga socken i Småland.
– Jag ser hur folk väljer bort Harley Davidson för att istället köpa en Indian, sa Vinnie Terranova under den stora Sturgis-festivalen som arrangerades för 84:e året i South Dakota.

Där var det nya Harley Davidson ett hett samtalsämne. Många av dess trogna förare har en stark koppling till den nya amerikanska ultrahögern och ser mycket skeptiskt mot all form av kulturradikalism.
– Folk vill inte förknippas med Harley längre, en cykel som var värd 30 000 dollar kan man köpa för fyra tusen, säger Vinnie Terranova.

Protesterna märks över hela USA. Nyligen på den årliga Homecomingfestivalen i Harley Davidsons hemstad, Milwaukee, Wisconsin, kom det 20 000 färre besökare än vanligt.
Ölmärket Budweiser gjorde en liknande sak för några år sedan. De anlitade den kända HBTQ-aktivisten Dylan Mulvaney slutade det i massbojkott.

Harley Davidson grundades 1903 i Milwaukee av William Harley och brödratrion Walter, William och Arthur Davidson, de har fram till nu sett som en symbol för vad en del anser är den amerikanska drömmen. Som nu revideras av den handfasta tyske affärsmannen Jochen Zeitz.
LÄS MER: