Detta är den okända trippelsmällen om du råkar slå upp bildörren ovarsamt. Inte nog med att du kan tvingas betala bilägaren för skadan – du kan också drabbas av en okänd böter. Dessutom: Om du smiter från skadan kan du straffas en tredje gång.
Parkeringsplatser på stormarknaderna om vardagseftermiddagarna är rena julafton för de som arbetar med plåtskador. Här råkar många stressade bilägare göra sig själv en gnutta olyckliga och slå upp dörren på grannen. Därefter väntar ett drygt arbete med att söka upp den andra bilägaren, kanske medan ungarna klagar i baksätet med fotbollsskorna på fötterna eftersom de blir sena till träningen.
Men faktum är att du inte bara gör dig skyldig till skada på annans egendom. Du bryter också mot Trafikförordningen. Det är en juridisk djungel som många kan behöva en machete för att ta sig igenom. Men lika väl bra att känna till.
Fakta: Så säger Trafikförordningen
50 § När ett fordon stannats eller parkerats, skall föraren vidta åtgärder för att hindra att fordonet kommer i rörelse av sig självt.Föraren av ett motordrivet fordon skall även vidta lämpliga åtgärder för att förhindra att fordonet obehörigen brukas av någon annan.Ett fordons dörrar eller andra anordningar får inte öppnas på sådant sätt att fara eller onödig olägenhet uppstår. Inte heller får på- eller avstigning eller på- eller avlastning ske så att fara eller onödig olägenhet uppstår. Källa: Riksdagen
Enligt det tredje kapitlet, 50 paragrafen i den står det att du som öppnar bildörrar eller andra anordningar så att det uppstår fara eller olägenhet för andra, gör dig skyldig till en förseelse. Straffet är böter 1000 kronor och kan i så fall läggas på den där självrisken. Skulle du dessutom avvika utan att försöka meddela bilägaren kan det bli fråga om smitning. I lindrigare fall kan det bli böter på 2000 kronor.
Men även om du inte gör åverkan på annans egendom så kan de här böterna för att ha ”Öppnat dörr eller annan anordning på fordon så att fara eller onödig olägenhet uppstår” dömas ut. Det räcker med att du inte ser dig för när du öppnar dörren för att stiga ur bilen på ett ovarsamt sätt. Om det ställer till bekymmer för andra trafikanter så är det en förseelse. Med det räknas också om du spärrar vägen för andra eller parkerar olämpligt så att din bildörr gör det svårare för cyklister eller gångare.
Trafiken har tre grundregler som alltid är bra att tänka på, hänsyn, omdöme och omtanke. Om man följer dem, även när man är stressad, brukar man ändå hålla sig borta från lagbrott, även om man inte kan Trafikförordningen till punkt och pricka.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.