Skrotade Teslor räddar ukrainare från strömavbrott

Skrotade Teslor blir en frälsning för Ukraina. När ryssarna bombar sönder elnätet får man nödström från krockade elbilar.
– Med ett bilbatteri kan vi bygga 12 enheter med uppladdningsbara stationer. säger Oleksandr Bentsa till Financial Times.

Ett batteri från en kraschad Tesla kan hålla tolv medelstora lägenheter i Kiev försörjda med elektricitet i flera timmar om dagen. Oleksandr Bentsa är en entreprenör som hyllas för sin innovation som inte bara räddar många ukrainska hem men också armen.

Putins krigsmaskin gör allt för att krossa den ukrainska motståndsviljan. Ett av hans särskilda knep är att slå ut det ukrainska elnätet. Överallt i Kiev står dieselaggregat utanför butiker och restauranger. Sedan i våras har strömförsörjningen börjat bli ett riktigt akut problem när ryska bomber har skurit ner den ukrainska strömförsörjningen från 55 gigawatt till endast 20.

Varje batteri kan delas upp i 12 mindre energilager.

– Det slår mycket hårt mot den ukrainska ekonomin om våra företag inte kan tillverka saker, säger Nataliia Shapoval, rektor på Kievs handelshögskola. Nöden börjar bli stor. Allra helst i huvudstaden Kiev där lager med livsmedel ruttnar i värmen när strömmen försvinner. Som det är nu kan elektriciteten försvinna i 20 timmar om dagen. Då tvingas  civilbefolkningen koppla in sig på uppladdningsbara batterisystem om kvällarna.

Men nu har den påhittiga entreprenören Oleksandr Bentsa (30) kommit på en lösning. Före kriget drev han ett företag som importerade kraschade Teslor från bland annat USA till Ukraina. I ett garage utanför huvudstaden som helst ska vara hemligt arbetar nu hans mekaniker med att ta ut batterierna.
– Vi kan bygga om ett Teslabatteri till 12 enheter med uppladdningsbara stationer, varje enhet producerar fem kilowattimmar, det räcker i alla fall för belysning och elektrisk utrustning, men tyvärr inte till uppvärmning, säger Oleksandr.

Varje vrak kostar honom 10 000 dollar. Men han har inte tänkt tjäna några pengar på det här. För honom är det ett sätt att hjälpa till i kriget mot ryssarna. Oleksandr säljer dem utan marginal till armen.
– Det har också blivit ett växande intresse från civilbefolkningen, jag tror att inför vintern kommer behovet vara väldigt stort, säger han. 

Visserligen meddelar de ukrainska myndigheterna att man arbetar mycket intensivt med att reparera sitt sönderbombade elnät. Men samtidigt faller nya ryska bomber och arbetet har beskrivits som att försöka rädda en sjunkande båt med en tekopp. För Oleksandr blir det en kamp att hinna med att bygga om alla batterier, samtidigt som han ska försöka importera fler Teslor.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester