Exakt kopia på Bullitts Mustang såldes dyrt

En perfekt Bullittkopia såldes dyrt på auktion. Ford Mustang 1968 blev ikonisk efter filmen från samma år. Men det allra märkligaste är hur man hittade originalet.

En kopia av Bullitts legendariska Ford Mustang 1968 såldes för över en miljon kronor på auktionsidan Bring a Trailer. Den här legendariska filmbilen är en kopia av samma gröna bil som Steve McQueen körde i filmen från samma år.
För att bygga en exakt kopia av Bullitts Mustang måste det vara en GT390 från 1968. Sedan behöver den modifieras för att klara av riktigt ruffiga biljakter i San Fransisco med alla sina branta backar.

Det ställer krav på fjädringen och motorn. En kraftfull V8 med mycket prestanda och snyggt ljud är ett måste. Precis som i Bullitts bil har den här byggaren sett till att göra inredningen identisk. På ratten finns Shelbyloggan och det är givetvis ett Hurst växelreglage. Och om man får lust att lyssna lite på radio så är den givetvis i vintagestil.

Mustangen från filmen ”Bullitt” stod i en lada i 38 år. Till slut bestämde sig ägaren för att ge sig till känna.
Bullitts Ford Mustang 390 GT var försvunnen i 38 år.

Bilen såldes på en auktion för 1,2 miljoner kronor. Bullitts Mustang har blivit en ikon inom motor och filmvärlden. Den kombinerar de båda världarna med ett magiskt skimmer. Originalet som användes i filmen var i många år försvunnen. Anledningen till det var att den stod trasig och isärmonterad i ett garage.

Det var Bob Kiernan från Nashville som 1974 såg en annons i en tidning. Någon sålde Mustangen från Bullitt. På den här tiden var inte filmbilar så heta på marknaden, men Bob hade uppskattat rullen och hade en kärlek för motor.

Kopian.

Sagt och gjort, han slog till och köpte bilen för blygsamma 3500 dollar. Sedan använde hans fru den till och från den skola hon arbetade som lärare på. Men 1977 fick Steve McQueen nys om bilens nya ägare. Han skrev ett brev till familjen Kiernan och lovade hitta dem en ersättningsbil.

Men Bob ville inte sälja och två år senare gick kopplingen sönder. Då ställde han in bilen i garaget och väntade på rätt tillfälle att börja reparera den. Året efter föddes sonen Sean, han gillade också bilar. När sonen växt upp bestämde de sig tillsammans för att försöka laga sin Mustang.

Men de kom inte längre än att plocka isär motorn. Därför blev bilen fortsatt övergiven i deras gamla garage. Samtidigt bestämde sig familjen för att hålla det hemligt, de ville inte att någon skulle veta att man ägde Bullitts Mustang. Men en dag gick Bob bort. Sonen ärvde bilen och arbetade som försäljare med billack.

Sean Kiernan hade aldrig tänkt berätta för någon att han ägde den unika Mustangen. Men en dag var han ute på ett tjänsteärende med en kollega som berättade om sina högtflygande filmplaner. Kollegan skissade på en film om två ungdomar som hittade Bullitts mystiskt försvunna Mustang. Då brast det för Sean Kiernan som avslöjade att den faktiskt stod i hans garage.

Ford blev givetvis inkopplade. De hade redan byggt en hyllningsmodell till den klassiska 68an. Men när de fick höra om att originalet återuppstått från det döda blev det stort ståhej. Sean Kiernan visade upp sin bil som restaurerats på en scen tillsammans med Molly McQueen, barnbarn till den gamla filmikonen. Sedan väntade ett år av turnerande runt om i USA.

För övrigt var filmen Bullitt trendbrytande när det kom till biljakter. Legendarisk är den tio minuter långa scenen där han jagar en svart Dodge genom San Francisco.
LÄS MER: