Så gömdes Bullitts Mustang i 38 år – värd 40 milj

Steve McQueens gröna Ford Mustang GT 390 från filmen ”Bullitt” var försvunnen i 38 år. Ägarna försökte in i det sista hålla bilen hemlig och höll den gömd i en lada.
Här är den otroliga historien om hur bilen plötsligt dök upp igen efter ett oväntat sammansträffande.

Biljakterna från filmen ”Bullitt” har blivit legendariska. Och snart kommer filmen i en modern tappning i regi av Steven Spielberg. Steve McQueen spelade huvudrollen som kriminalpolisen Frank Bullitt i originalfilmen från 1968. Och en annan huvudroll spelas av en Ford Mustang GT390. Biljaktsscenerna från filmen har blivit odödliga och sägs ha förändrat filmhistorien. 

Frank Bullitt och Mustangen jagar under 10 minuter av en svart Dodge Charger i sin gröna Ford Mustang GT390 1968. Jakten går först på de branta gatorna i San Francisco och sedan vidare längs Marina Boulevard och söder om staden där Mustangen beskjuts med pumphagelgevär. Slutet är hårt för skurkarna i sin Charger. 

Efter filmen försvann Ford Mustang-bilarna som användes i ”Bullitt”. De glömdes aldrig bort av Mustang- och filmfansen, men ingen visste vart de hade tagit vägen. Fram till den 14 januari 2018 då Bullitts Ford Mustang GT390 plötsligt dök upp på Detroits bilmässa efter att ha varit försvunnen i 38 år. Många häpnade och fascinerades när den ikoniska bilen dök upp i patinerat och bedagat skick efter den långa bortovaron. Vart hade den varit? 

Bullitts Ford Mustang 390 GT var försvunnen i 38 år.

Det verkade lite för bra att bilen plötsligt dök upp när Ford skulle släppa sin nya hyllningsbil till Mustang Bullitt av 2019 års modell, men det mesta berodde på slumpen. Här är den fantastiska historien om hur Bullitts bil kom fram från sitt gömställe och kunde.

Allt börjar med en annons i den amerikanska biltidningen Road & Track 1974. På den tiden var filmbilarna inte speciellt heta, och inte många brydde sig om att Bullitts Mustang var till salu. En som gillade bilen och dess filmhistorik var Bob Kiernan i Nashville. Han slog till och köpte den för 3500 dollar.  
– Du måste komma ihåg att på den tiden var “filmbilar” inte riktigt eftertraktade. Men den stora anledningen var att den hade enorma mängder kraft, speciellt jämfört med en MG, säger sonen Sean Kiernan till Car and Driver.

Annonsen där familjen köpte bilen för 3500 dollar.

Familjen började använda Bullitts Mustang som daglig vardagsbil och mamman i familjen som var lärare körde den varje dag till skolan. En dag 1980 gick kopplingen sönder och då ställdes den undan i en lada, ett år innan sonen Sean föddes. När Sean Kiernan växte upp försökte han laga bilen tillsammans med sin far, men det kom inte längre än att motorn plockades isär. Samtidigt började ryktena om bilen att surra, men familjen bestämde sig för att hålla bilens bakgrund hemlig. 

– Det konstiga som hände är att bilen bara stod i garaget alla dessa år, som en projektbil gör, och internet föddes medan hon bara satt där. Inte förrän 1999 var det någon avsikt att hålla det låst och hemligt. Min far och jag ville alltid avslöja det på rätt sätt för att slå ner alla rykten, har Sean Kiernan berättat. 

Bilen blev stående i många år med trasig koppling.
Inredningen är ganska välbevarad.

Bob Kiernan blev sjuk och avled 2014 innan Mustangen hann komma ut på vägen igen, den stod fortfarande parkerad i garaget och ingen utanför familjen visste om bilens unika bakgrund. Sonen Sean Kiernan arbetade som försäljare av billacker, och en dag i december hände en sak som kom att förändra allt. Han var ute och åkte med arbetskompisen och chefen Casey Wallace. Wallace frågade vilka bilar Kiernan fått ärva av sin far. “En Porsche 911 från 75, en Mustang GT 390 fastback från 68”, svarade Kiernan. Wallace undrade vilken färg Mustangen hade. “Grön”, svarade Kiernan. “Huh, låter som Bullitt Mustang”, sade Wallace.

Kiernan ryggade tillbaka och tänkte att familjens hemlighet var avslöjad. Kunde Wallace veta något om Bullitt Mustang? han som inte ens är bilintresserad. Men det visade sig att Wallace hade ett okänt sidoprojekt. Han var delägare i ett filmbolag som skissade på en actionfilm om att Bullitts Mustang hittats i en lada av två 18-åriga vänner. När det köpt den för några tusen dollar av ägaren som inte kände till bilens bakgrund hamnar de i biljakter. ”Hur nära är din bil att se ut som Bullitt Mustang?” frågade Wallace. ”Hm, nästan exakt likadan,” svarade Kiernan förvånat. 

Vilken otrolig slump att hans chef var intresserad av Bullitts Mustang och planerade en film samtidigt som Kiernan själv hade bilen hemma i garaget. Han fick en överväldigande känsla av att berätta om sin bortgångne pappas bil. 
– Bilen du pratar om. Den som har gått förlorad för alltid. Den står i mitt garage. Jag har den, berättade han. 

Steve McQueen skickade ett brev 1977 och försökte köpa Mustangen.
Kamerafästen från filminspelningen.

De träffades, beundrade bilen och slöt en pakt. De skulle göra flera saker. Avslöja bilen för världen igen för att hedra Kiernans pappa, och spela in filmen. Sean Kiernan hade flera saker som gjorde att han kunde styrka att bilen var äkta. Familjen hade fått ett brev från Steve McQueen 1977 där skådespelaren ville köpa Ford Mustangen. Dessutom kunde han visa upp annonsen i Road and Track där de köpte bilen. Till slut kontaktade de Ford som började spåra bilen. De kunde se att chassinumret stämde med den bil de levererat till filmen ”Bullitt” och bilen hade fortfarande kamerafästen kvar. 

Ford blev förstås exalterade eftersom de redan släppt två hyllningsmodeller till filmbilen Bullitt. Nu bestämdes att Sean Kiernan skulle hemlighålla bilen i något år tills Ford släppte en tredje Bullittsbil till filmens 40-årsjubileum. Allt gjordes i största hemlighet för att överraska alla vid Detroits bilsalong 2018. De fick se till att Kiernan tog en försäkring på bilen, för den ytterst värdefulla Mustangen var helt oförsäkrad. 

Den 14 januari gjorde bilen comeback inför förstummade åskådare.

Steve McQueens son Chad hade samtidigt lanserat en webbplats som efterlyste bilen. Ytterligare en Bullitt Mustang, ett vrak, dök upp Mexiko. Det var en stuntbil som använts i några av scenerna i Bullitt. För att hålla bilen hemlig ytterligare en tid kördes den till Fords utvecklingscentrum i Dearborn, Michigan. Mot tysthetslöfte fick Jay Leno köra bilen för ett avsnitt i hans kommande Jay Lenos Garage. 

Den 14 januari 2018 kördes bilen upp på scenen med mullrande V8 på bilmässan i Detroit. En luggsliten Highland Green-färgad Mustang gjorde sensation. Sean Kiernan fick posera med bilen bredvid Molly McQueen, Steve McQueens barnbarn. Sean Kiernan tog tjänstledigt från sitt jobb som billackssäljare under 2018 och turnerade med bilen på bilutställningar i hela USA. 

Till slut blev lockelsen för stor att sälja Bullitts Mustang och i januari 2020 bjöds den ut på Mecums auktion i Kissimmee i Florida. Uppmärksamheten var enorm när bilen rullades in i auktionsringen. Budgivarna slogs om bilen, och till slut klubbades Mustangen i väg för 3,74 miljoner dollar inklusive inropsavgift. Idag motsvarar summan över 40 miljoner kronor.  Det var den dyraste Mustangen som någonsin sålts på auktion. 
– Herrgud, vad mycket folk. Vi är här hela familjen, den här bilen har bara sålts två gånger. Varje gång har den sålts för 3500 dollar, så vi börjar där i dag, sa Sean Kiernan som var påverkad av stundens allvar.

Vem som köpte bilen är en väl förborgad hemlighet. Kanske kommer den att spela viktig roll när Steven Spielberg gör en ny modern version av ”Bullitt”? Eller så uppfyllde Steve McQueens familj till slut hans önskan om att få tillbaka bilen? Den enda person som känner till den nye ägaren är Frank Mecum som äger auktionsfirman Mecum.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester