Dödsdömd – men nu ökar Volvo S60 mest av alla

Den har redan lagts ner i flera länder. Modellen ska sluta tillverkas under 2024. Men nu tar Volvo S60 en oväntad revansch på sin dödsbädd och ökar mest av alla Volvomodeller. 

Volvo Cars har redan lagt ner alla sina dieselmodeller. Dessutom har de omtyckta Cross Country-modellerna slutat att tillverkas. I flera länder har dessutom sedanmodeller redan lagts ner helt, till exempel Storbritannien. Enligt uppgifter från Volvo i Nederländerna ska både Volvo S60 och S90 sluta tillverkas under 2024.

Men nu visar nya försäljningssiffror att Volvo S60 tar en oväntad revansch – på sin dödsbädd. Modellen ökar mest av alla Volvo-modeller globalt, både i maj och hittills under året. I maj ökade försäljningen av Volvo S60 med 37 procent och hittills i år är ökningen 32 procent. I maj såldes 4160 S60-bilar, vilket gör det till den femte mest sålda Volvomodellen. I USA är ökningen ännu större, upp med 281 procent till 1365 bilar i maj. 

Trots modellens oväntade revansch – risken är ändå överhängande att Volvo lägger ner sina sedanmodeller i år, nedäggningen har tidigare bekräftats av importören i Nederländerna för tidningen AutoWeek. Fabriken i Charleston i South Carolina i USA som tillverkat S60 har ställts om till att tillverka elbilen Volvo EX90. Därmed ser det ut som en sedanepok som inleddes 1956 med Volvo Amazon går i graven. Men kanske får försäljningssiffrorna Volvo att komma på andra tankar? 
– Vi kommenterar inte framtida produkter eller eventuella förändringar i vårt modellprogram, har Volvo Cars tidigare uppgett för Carup.

Volvo S60:s utveckling står i bjärt kontrast till nya elbilen Volvo EM90, igår kunde Carup berätta att Volvo bara lyckats sälja 859 exemplar på tre månader. Företaget säger sig dock vara tillfreds med siffrorna. 
– EM90 inte är en volymprodukt och vi är nöjda med hur den har mottagits hittills. Produktionen kommer gradvis att rampas upp, säger Kristin Boldemann Wester, global PR-chef för Volvo Cars.
LÄS MER: