Okända missen när du köper fler hästkrafter

Här är missen som kan kosta dig ersättning på försäkringen. Den som inte meddelar försäkringsbolaget när den uppgraderat bilen över nätet kan bli utan ersättning. Det kan till exempel gälla om bilen fått fler hästkrafter, uppger Vi Bilägare.

Att uppgradera sin bil i modern tid, betyder inte nödvändigtvis att den måste lämnas in på verkstan och få ny dämpning monterad. Nej, nu för tiden kan detta på en del bilar göras på en pekskärm om du betalar extra. För det mesta är det mjukvaran som uppdateras eller stjärtvärme som adderas men i Tesla och Polestar kan man exempelvis få snabbare acceleration.

Men här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Eftersom bilens prestanda är väsentlig i ens försäkringspaket, måste uppgraderingar av detta slag meddelas till försäkringsbolaget. Annars riskerar man att bli utan ersättning om bilen eller en själv eller bilen skulle fara illa. Man kan också behöva registreringsbesiktiga bilen på nytt så att Transportstyrelsen också är medveten om förändringen.
– Om bilägaren inte registrerar ändringen i Vägtrafikregistret kan det innebära nedsättning av ersättning vid en skada, säger Kajsa Moström på Folksam, till motortidningen Vi Bilägare.

Polestar 2 kan få extra hästkrafter över nätet, men då måste bilen registreringsbesiktigas på nytt.

Men det finns en del skillnader. Polestar är tydliga med att processen ovan är nödvändig, ifall man gör deras effektuppgradering till Polestar 2.
– Eftersom mjukvaruuppgradering för prestanda är en förändring som rör bilens helbilsgodkännande behöver man göra en registreringsbesiktning när man har gjort uppgraderingen, uppger John Eriksson på Polestars pr-avdelning i ett mejlsvar till Vi Bilägare.

Nödvändiga dokument och instruktioner finns att tillgå på Polestars hemsida om man loggar in på sin profil.
– Föraren måste själv informera sitt försäkringsbolag om uppgraderingen. Om man inte informerar försäkringsgivaren kan det hända att en framtida ansökan om ersättning inte godkänns.

Tesla uppger att deras accelerationsboost inte ändrar helbilsgodkännandet.

Tesla å sin sida, som säljer en accelerationsboost för Model Y, menar att detta inte förändrar effekten eller för den delen helbilsgodkännandet. Det uppger inte hur detta fungerar men hävdar bestämt att inget behöver anmälas.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester