Tusentals lyxbilar från Porsche, Bentley och Audi har beslagtagits och står i hamnar i USA. Orsaken är bilarna har delar som kan vara tillverkade med tvångsarbete i Kina.
– Volkswagen tar anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter på största allvar, både inom företaget och i leverantörskedjan, säger Volkswagen Group i en kommentar.
Ett stort antal bilar från Porsche, Bentley och Audi har stoppats i hamnarna och får inte komma in i USA, avslöjar Financial Times. Bilarna har tagits i beslag av amerikanska myndigheter som misstänker att bilarna tillverkats av delar som är tillverkade med tvångsarbete i Kina. Först påstods det att delarna var gjorda i Vitryssland, något Porsche förnekade. Men nu avslöjas den verkliga orsaken.
Det ska handla om flera tusen Audi-bilar, omkring 1000 Porsche-bilar och 100-tals Bentley. Bilarna är tagna i beslag fram till att de förbjudna delarna byts ut. Den förbjudna deln är en styrenhet i bilarna. Samtliga märken är ingår i Volkswagen Group. Enligt uppgifter i The Times ska delarna komma från en underleverantör, och Volkswagen ska inte ha känt till ursprunget från västra Kina.
Den amerikanska lagen Uyghur Forced Labor Prevention Act (UFLPA) förbjuder importerade varor från västra Kinas Xinjiang-region, då uigurer och andra etniska minoriteter i Xinjiang har utsatts för tvångsarbete och fängsling av det kinesiska kommunistpartiet.
– Detta avser en liten elektronisk komponent – en del av en större styrenhet – som håller på att bytas ut allt eftersom delar anländer. Leveranserna fortsätter, men vissa oundvikliga förseningar kan uppstå, vilket vi ber om ursäkt för. Vi kontaktar varje kund för att behålla dem informerade, uppger Volkswagen Group i ett uttalande.
Volkswagen kommer nu att tillsätta en utredning för att granska leverantörerna från västra Kina.
– Volkswagen tar anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter på största allvar, både inom företaget och i leverantörskedjan. Detta inkluderar naturligtvis även alla anklagelser om tvångsarbete. När vi får information om risker för mänskliga rättigheter eller potentiella kränkningar strävar vi efter att åtgärda dem så snabbt som möjligt. Så snart vi fått information om anklagelser om en av våra underleverantörer har vi undersökt saken, uppger bolaget i ett uttalande till Fox Business.
Fotnot: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
LÄS MER:
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter