Ny statistik: Felet som fäller flest hos Bilprovningen

Var femte svensk bil underkänns av Bilprovningen och måste ombesiktigas. Ett fel sticker ut och fäller många bilar. 
– Många bilister är omedvetna om att det är viktigt att regelbundet motionera bilens bromsar och använda parkeringsbromsen för att förebygga att brister uppstår, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Den svenska bilparken blir allt äldre och många bilar fastnar i besiktningen. Under 2023 hade tredje bil som besiktigades av Bilprovningen brister och var femte blev underkänd för brister som krävde efterkontroll för att bilen inte ska få körförbud efter en månad. 

– Det är uppseendeväckande att så många personbilar har allvarliga fel när de besiktas. Det tyder på att det rullar en hel del bilar på våra vägar med brister vilket känns oroväckande och bekräftar behovet av kontinuerlig kontroll för att förebygga olyckor och öka trafiksäkerheten, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Den klart vanligaste orsaken till krav på efterkontroll var anmärkningar mot komponenter i bromssystemet. Ojämn bromsverkan, brister i hjulbromsen (bromsskivor, bromsbelägg), otillräcklig bromsverkan på parkeringsbromsen och skadade bromsledningar är vanliga fel.
– Många bilister är omedvetna om att det är viktigt att regelbundet motionera bilens bromsar och använda parkeringsbromsen för att förebygga att brister uppstår, säger Per-Anders Blommefors.

Enligt Bilprovningen går många bromsfel att undvika om du motionerar bromsarna. Gör kontrollerade och lite kraftigare inbromsningar ibland. Det är bra för bromsbelägg och bromsskivor. Ta för vana att använda parkeringsbromsen regelbundet, så kärvar den inte ihop.
LÄS MER: