Konkurrensverket granskar svenska bränslebolag

Konkurrensverket kommer att punktmarkera bränslebolagen under 2024. När reduktionsplikten sänks har regeringen har givit myndigheten ett uppdrag att specialgranska priserna på bensin och diesel. 
–  Vi ska särskilt analysera prisbildningen i konsumentnära led på marknaden och lyfta fram områden där vi bedömer att konkurrensen kan förbättras, säger Åsa Lövström, kommunikatör på Konkurrensverket till Carup. 

Vid nyår sänks reduktionsplikten på diesel och bensin dramatiskt, något som förväntas ge sänkt dieselpris med 3,85-5 kronor per liter och sänkt bensinpris med knappt en krona. Men någon garanti för att priserna verkligen sänks finns inte. I Sverige har vi oligopol på bränslemarknaden och fyra företag kontrollerar 97 procent av distributionen. 

Nu har regeringen gett Konkurrensverket i uppdrag att specialgranska bränslebolagen. Myndigheten ska  särskilt analysera prisbildningen och och lämna förslag på konkurrensfrämjande åtgärder. Uppdraget ska slutredovisas senast den 2 december 2024. De gör löpande avstämningar med Konjunkturinstitutet som har fått ett liknande uppdrag.

Det Konkurrensverket tittar extra noga på är om det har skett någon förändring i prissättningsbeteendet på drivmedelsmarknaden till följd av förändringar i omvärlden, vilket bland annat kan handla om reduktionsplikten. De ska också titta på strukturen på marknaden som idag är ett oligopol. Det kan också bli aktuellt att samla in priser i realtid för att stärka privatkundernas ställning mot drivmedelsbolagen. 
LÄS MER: