En av Saabs allra första cabbar säljs – en ägare i 38 år

Bara 379 exemplar finns av de första mytomspunna Saab 900 Cabriolet ”Trubbnos”. En amerikan på besök i Sverige blev förtjust i Saab-cabben när den stod utställd på Arlanda Flygplats. Han lyckades köpa ett av de allra första exemplaren av Saabs cab. Nu säljs den ikoniska cabrioleten efter att han ägt den i nästan 38 år. 
– Vid 79 års ålder tycker jag att det är dags att låta någon annan njuta av vinden i håret! uppger säljaren.
 

Att Saab skulle ha en cabriolet i sitt modellprogram kändes otänkbart i början av 1980-talet. Men den karismatiske chefen för Saab-Scania i USA, Robert J Sinclair, smidde annorlunda planer. Han var övertygad om att en cabriolet skulle kunna bli en succé i USA och till slut började fabriken i Trollhättan att lyssna på de djärva planerna. 

Två olika designförslag togs fram och American Sunroof Company byggde en prototyp på uppdrag av Sinclair, svenske bilbyggaren Leif Mellberg byggde en annan. Den amerikanska prototypen ställdes till slut ut på bilmässan i Frankfurt 1983. Där slog den ner som en blixt från klar himmel. Ingen hade väntat sig en cabriolet från Saab, och många tvivlade på att bilen skulle gå i produktion. 

Men knappt tre år senare tystade Saab tvivlarna och modellen gick i produktion i början av 1986 i finska Nystad. Till en början baserades bilen på den gamla designen av Saab 900 med så kallad trubbnos. Bara 379 exemplar byggdes under 1986, de allra flesta var avsedda för den amerikanska marknaden. 

Ett par år tidigare ställdes prototypen till Saab 900 Cabriolet ut på Arlanda Flygplats. En amerikansk turist blev stormförtjust och tog en bild på bilen. När han om hem till USA gick han till sin Saab-handlare och sa att han ville köpa bilen när den blev tillgänglig. Svaret blev att Saab inte tillverkade någon cabriolet.  

– Återförsäljaren sa till mig att Saab inte gör en cabriolet, sedan visade jag honom bilden och han blev häpen. Två år senare ringde han mig för att säga att “min bil” var klar. Så jag åkte till återförsäljaren och köpte bilen omedelbart, berättar Saab-ägaren som nu säljer sin ovanliga cabriolet via Bring a Trailer

Saab 900 Cabriolet skapade nästan hysteri och de 379 exemplaren sålde slut i ett nafs 1986.  
– Första gången min fru och jag körde in i Boulder stoppades vi vid ett trafikljus i centrum och mer än hundra fotgängare omringade bilen. När trafikljuset blev grönt kunde vi inte röra oss eftersom vi var blockerade. Bilen får fortfarande många blickar nästan 38 år senare, berättar säljaren. 

Ägaren har behållit sin bil i alla år och vårdat den ömt. Efter nästan 38 år och 17 700 soliga mil 
– Jag har behandlat den som en baby, bytt olja och filter var 2 500 mil, även om bruksanvisningen inte kräver det så ofta. Och ja, den har alltid stått i garage, aldrig i en olycka…inte ens en dörrknack. Med ny cabriolet och nytt läder på framsätena båda 2014 tror jag ändå, som ett fint konstverk, att patinan som annars är en del av en 38 år gammal bil gör bilen ännu mer värdefull, uppger ägaren. 

Saabcabben säljs nu på Bring a Trailer, och är en sällsynt möjlighet att komma över ett av de 379 exemplaren av Saab 900 Turbo 16 Cabriolet med trubbnos. Som nästan alla andra trubbnos-cabbar är den lackerad i silvermetallic. Bilen har svart läderklädsel och vissa spår av 37 års användande finns. Med katalysator så har Saabs berömda turbomotor 160 hästkrafter. 
LÄS MER: