Så smugglas svenska bilar till Ryssland

Svenska bilhandlare är inblandade i illegal export till Ryssland. Bilar förs ut via Finland och hamnar hos ryska bilhandlare. Svenska Yle lyckades avslöja smugglingen med hjälp av dolda spårsändare. 

Efter Rysslands fullskaliga invasionskrig mot Ukraina har EU infört sanktioner mot att exportera bilar till Ryssland. Men många lyxiga europeiska bilar säljs ändå i landet. Nu avslöjar Svenska Yle att svenska bilhandlare är inblandade i exportfusket. 

Med hjälp av spårsändare visar Yle hur en BMW X3 och en Lexus RX350 fraktas till Tomsk i Sibirien via Finland. Samma bilhandlare publicerar sedan bilarna på annons, även en röd Toyota Hilux som sannolikt stod på samma transport. Toyotan har tidigare ägts av flera svenska bilförsäljare, och bytte ägare i snabb takt under två veckor i slutet av förra året. Lexusbilen har tidigare kommit från Kanada, medan BMW:ns bakgrund inte redovisas.

– Du måste förstå att västerländska sanktioner inte är ett hinder för affärer, de bara tillfälligt komplicerar logistikprocessen. Finland har alltid spelat en viktig roll som nav för vår verksamhet, logistiken var väletablerad, alla dokument utfärdades snabbt och utan problem, skriver DeLux-Auto Logistics som säljer bilarna i ett skriftligt svar till Svenska Yle