Anders körde mot rött – får böta 710 000 kronor

Miljardären Anders Wiklöf körde mot rött i sin Bentley på Åland. Han var en sekund för sen över trafikljuset och får böta 710 000 kronor. 

Anders Wiklöf, 76, är Ålands rikaste man och äger bland annat majoriteten i Ålandsbanken och tidningen Nya Åland. Han gillar att köra bil på Åland i sin exklusiva Bentley – men det har stått honom dyrt. Nyligen fick har fartböter på 1,4 miljoner kronor, och nu har polisen bötfällt honom igen

I fredags satt han för ovanlighetens skulle i en av Ålands fåtaliga bilköer vid ett att de få trafikljus som finns på ön. När hans Bentley skulle rulla förbi trafikljuset slog det om till rött. Polisen stod parkerad vid korsningen och var inte sena att hela ut en böter. 

– Det var en enorm kö. Det blev grönt men kön stod stilla ändå, tills de plötsligt började köra. När bilen framför mig körde igenom korsningen slog det om till gult och sedan när jag kom slog det om till rött. Polisen sa att jag var en sekund för sen, säger han till Nya Åland.

Eftersom trafikförseelser i Finland är relativa i förhållande till inkomst och förmögenhet landar Wiklöfs böter på 60 000 euro, motsvarande 710 000 kronor. Totalt har hans framfart i Bentleyn därmed kostat över två miljoner kronor i böter bara i år. Kanske skulle det bli billigare med en privatchaufför? 
– Det skulle kännas tröstande om man fick ha åsikter om hur skattepengarna används, säger Wiklöf till Nya Åland
LÄS MER: Världens dyraste fortkörningsböter