Anders, 76, fick 1,4 miljoner kr i fortkörningsböter

Efter att ha tittat på Robert Wells åkte Anders Wiklöf, 76, på en av tidernas högsta fortkörningsböter. Miljardären får böta 1,4 miljoner kronor efter att ha dragit på i sin Bentley. 
– Jag beklagar verkligen saken och hoppas att pengarna i alla fall används till vården genom statskassan, säger han till Nya Åland. 

Fortkörningsböterna i Finland och Åland är bland de högsta i världen, då de är anpassade efter inkomsten. Det betyder att böterna kan svida lika mycket för en miljardär som för en vanlig dödlig person. 

En som fått känna på det flera gånger är miljardären Anders Wiklöf, 76, som är huvudägare i Ålandsbanken. I helgen var han på hemväg på Åland  efter att ha lyssnat på en konsert med Robert Wells och 19 andra artister, uppger Nya Åland som var först med nyheten.

Anders Wiklöfs faiblesse för lyxiga och snabba Bentleys har blivit dyrköpt.

– Vi hade varit ute och tittat på Åland. När jag åkte tillbaka till stan, en timme efter dem, blev det plötsligt femtio och jag saktade in, man ska ju inte panikbromsa. Men så kom blåljusen efter mig, säger Anders Wiklöf till Nya Åland.

Precis där poliserna stannade Wiklöf går hastighetsgränsen över från 70 till 50 km/h. Han klockades till 82 km/h. Och eftersom Anders Wiklöf är Ålands rikaste man och äger en egen bank sätts böterna till 1,4 miljoner kronor. 

Hastighetsbegränsningen som hade varit 70 hade övergått i 50 kilometer när han mötte poliskontrollen.

– Skulle de ha stannat mig lite tidigare skulle det blivit hälften mindre. Jag har hört att den nya regeringen planerar spara in en och en halv miljard på vården i Finland, säger Wiklöf till Hufvudstadsbladet.

Det inte första gången Anders Wiklöf drabbas av jätteböter. Tidigare har han fått böter på 700 000 kronor och 1,1 miljoner kronor. Men senaste gången var 2013, och den nya boten är rekordhög. 
LÄS MER: Världens högsta fortkörningsböter genom tiderna

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester