Håkan fick betala 1150 kr för 5 minuters laddning: ”Håll koll”

Se upp så du inte får en felaktig chocknota när du laddar elbilen. En elbilsägare i Uppsala fick betala 11 624 kronor. Håkan Andersson i Falun fick betala 1150 kronor för fem minuters laddning – nu uppmanar han andra att alltid kolla laddningen i efterhand. 
– Det kan vara lätt att bli lurad för det är inget man tror ska hända, det gäller verkligen att ha koll, säger han till Carup. 

Nyligen fick Uppslabon David Ohlén en chock efter att ha laddat sin elbil. Han fick betala 11 624 kronor till Parkster för 2,5 timmars laddning – som insisterade på att han skulle betala. Efter många och långa telefonsamtal lyckades han häva betalningen och få tillbaka sina pengar. 

Nu har flera elbilsägare hört av sig och uppmanar de som laddar att ha koll på hur mycket pengar som dragits när laddningen är avslutad. Håkan Andersson från Falun skulle snabbladda sin Volkswagen e-Golf i Gruvrondellen i Falun. Eftersom laddaren strulade laddade han bara i fem minuter. När han tittade i laddningsappen blev han mycket förvånad.
– Det var strul så jag laddade bara fem minuter, men de var snabba med att dra 1150 kronor på kortet. Det påstods att jag laddat 287 kWh för en bil som har ett batteri på 36 kWh, säger Håkan. 

Efter samtal med kundtjänsten hos Falu Energi & Vatten kunde överdebiteringen på långt över 1000 kronor redas ut och Håkan fick tillbaka sina pengar. 
– Han jag pratade med funderade först hur detta kunde hända, men sen så förstod han att det blivit så knasigt att de skrattade och återbetalning fixades direkt och jag blev bra kompenserad för strulet som blev.

Som elbilsägare kan det vara väldigt besvärligt att hålla koll på kort, brickor och appar. Nu uppmanar Håkan Andersson alla som kör elbil och laddar på publika laddstationer att hålla koll så att laddningskvittot stämmer överens med vad bilen själv registrerat under laddningssessionen och vad som är rimligt. 
– Det kan vara lätt att bli lurad om man inte har koll direkt för det är inget man tror ska hända. Det är som elbilsägare lite struligt när man är på resa med att ha koll på alla appar, kort och brickor. Hoppas att det löser sig snart för detta är framtiden.