“Sveriges bäst renoverade Amazon” – nu säljs pärlan

En gyllengul Volvo Amazon från 1965 är just nu till salu. Bilen har ägts av en volvomekaniker som renoverat Amazonen till originalskick. –  Man häpnar över bilens skick, säger besiktningsmannen Mathias Casserlund.

Den nuvarande ägaren köpte denna Amazon 121 P130 vid millennieskiftet. Den hade rullat i Norrlands inland och var endast solblekt och helt utan allvarliga rostangrepp. Tanken från början var att bara lackera om bilen. Men under de senaste åren har ägaren, en professionell volvomekaniker, renoverat bilen inifrån och ut. Han demonterade bilen så att karossen blev helt ren. Alla lösa chassidelar blästrades och lackerades, alla skruvar byttes till nya eller eloxerades. Hela motorn och växellådan renoverades och lackerades med rätt färg, originalkulören “Gyllengul”. 

– Som kuriosa kan vi nämna att detta enligt uppgift är den enda “Gyllengula” 65:an i landet, säger besiktningsmannen Mathias Casserlund. Kulören upphörde i Volvos listor med 1964-års modell hösten -64. Denna bil är tillverkad i september 1964 och av någon anledning så lackades denna 65:a med den gamla kulören.

Amazonen har gått 9900 mil men ägaren nollställde kilometer-räknaren eftersom han tycker att bilen är som “pånyttfödd”. I våras var bilen klar och körde till bilprovningen för en sista besiktning. Bilen togs i trafik i slutet av maj och har nu rullat 17 kilometer sedan färdigställandet. Bilen är från vänstertrafikens period med avgasröret till höger. Tekniskt uppges bilen vara i det närmaste perfekt skick. 

– Man blir nästan tårögd när man kör ut bilen på garaget, säger Mathias Casserlund. Motorn låter som en symaskin, växlarna klickar i exakt. Var det såhär de kändes när de var nya?! Det känns som ett finmekaniskt mästerverk, jämfört med motsvarande i bruksskick som man kört så många gånger…

Inuti finner vi helt nyomklädda stolar och ett innertak och dörrsidor i orginalkulör. Alla detaljer är som nya, till och med allt bakom instrumentbrädan och under mattorna. Inga genvägar någonstans.

– Det enda som avviker från originalet är den nedre golvmattan som är i velour istället för gummi, då dessa ej går att få fram mer, påpekar Mathias Casserlund.  

Exteriört är Amazonen som i nyskick med perfekta dörr- och huvspringor, glasrutor, lister, lampor och övriga detaljer. Allt original och med rätt detaljnummer och datumstämplar. Den gyllengula lacken är helt rätt i både tjocklek och finish.

– Man häpnar när man ser lacken, både utanpå och i alla kanter och springor, säger Mathias Casserlund. Man kan snabbt konstatera att allt är rätt på den här bilen, den har till och med datumstämpel på instruktionsboken och rätt detaljnummer på reservhjulet. “Sveriges bästa Amazonrenovering vill vi påstå”, skriver auktionsfirman

Man skulle kunna tänka sig att bilen är för fin för att användas, men det håller inte Mathias Casserlund med om. – Ett par tusen sommarmil med denna bil är glädje och livskvalitet på hög nivå. Men det gäller bara att vara noga med hur bilen förvaras, det är det allra viktigaste. Torrt och dammfritt klimat i garaget är viktigt på en såhär fin bil.

Vad får man då punga ut för denna glänsande gyllengula norrländska gudinna? Värderingen ligger på 220 000-240 000 kr och auktionen pågår just nu för fullt. Vem som till sist blir ny ägare till denna Volvo Amazon 121 P130 med modellår 1965 blir klart den 6 juli klockan 15.40.