Här blir det otroligt pinsamt för Ladas vd – allt går på tok

Här blir det riktigt pinsamt för Ladas högsta chef Gherman Gref. När han ska demonstrera Ladas nya modell Aura för journalister och ryska finansminstern går allt på tok. 

Nyligen berättade vi om att Lada missat att ta bort de kinesiska logotyperna från Faw när de visade upp Lada visade upp sin nya SUV Lada X-Cross 5. Men det skulle komma att bli ännu värre på det ekonomiska forumet i Sankt Petersburg. 

Det blev riktigt pinsamt när AvtoVaz högsta chef Gherman Gref ska visa upp nya modellen Lada Aura för ryska finansministern och ett stort journalistuppbåd. Direktören tar plats bakom ratten för att starta bilen och köra en sväng. Först är bilen helt död, men vaknar till liv efter att Gref blippat på nyckeln. 

Startmotorn går runt, men förgäves. Den splitternya Ladamodellen Aura vägrar att gå igång, trots flera försök startar inte bilen. Först efter att motorhuven öppnats av den ryska finansministern och flera åtgärder vidtagits startar Ladan. Journalisterna på plats jublar vilt när bilen startar. 

Ladas officiella förklaring blev att växellådan stod i Drive-läge, vilket dock är en tveksam förklaring eftersom det elektroniska skyddet brukar göra så att startmotorn inte ens går runt. Man kan ju också ifrågasätta om en toppdirektör inom bilindustrin inte borde veta att växellådan ska stå i P när en bil startas.  Lada Aura sägs vara en upphottad och 25 centimeter förlängd modell av Lada Vestas.