Muthärva vid bilprovning – gjorde 117 spökbesiktningar

Flera härvor med mutor vid bilbesiktning har avslöjats i Sverige. Bilar godkänns utan att de ens varit vid stationerna. En besiktningsstation godkände 117 bilar utan att de ens varit där. Nu vill Transportstyrelsen införa kontroller som stoppar fusket. 

Stora muthärvor inom bilbesiktningen är ett växande problem, uppger Upsala Nya Tidning. Flera fall rullades upp under 2022 och har nu gått till åtal och vissa fall har personer blivit dömda för fusket. 

I Göteborg blev tio personer dömda sedan bilar besiktigats på Opus bilprovning utan att bilarna ens varit på stationen. Totalt var 117 felaktiga besiktningar som genomförts. I Skåne har en besiktningstekniker åtalats för att ha tagit mutor från sex personer. I Örebro län har en besiktningstekniker enligt ett åtal mutats 21 gånger. Två av ärende har kopplingar till varandra. Bilar som besiktades i Skåne dök sedan upp i Örebro, vilket kan visa att muthärvorna är organiserade. 

Kammaråklagare Hawjin Shamer vid riksenheten mot korruption har arbetat med fyra ärenden med totalt 37 personer som lämnat eller tagit mutor. Hon uppger att den stora omfattningen på ärendena är ett nytt fenomen. 

Enligt Upsala Nya Tidning är ett motiv att få igenom ombyggda fordon i besiktningen. Det kan också handla om att slippa dyra reparationer inför en försäljning. Det kan också handla om kraftigt trimmade bilar som används vid till exempel street race. Flera besiktningsföretag har börjat fotografera bilar i hallen för att bevisa att de varit där. 

Nu planerar Transportstyrelsen att skärpa upp kontrollen mot besiktningsfusket. Fyra personer ska arbeta med att kontrollera Sveriges nästan 600 besiktningsstationer. 

– Vi skulle till exempel kunna följa besiktningsresultat rent statistiskt och se om något avviker. Vi kan även kontrollera om företagen har rutiner som fungerar, säger Mats Nygren vid Transportstyrelsen, till UNT.
Fotnot: Bilden är tagen i ett annat sammanhang och har ingen direkt koppling till de misstänkta.