Äkta polis-Saab säljs på Blocket – känd från svensk tv-serie

Den äkta polis-Saaben var med i uppmärksammade tv-dramat ”Händelser vid vatten” i början av året. Nu söker en Saab 95 V4 polisbil en ny ägare via Blocket. Bilen är en tidskapsel med autentiska detaljer som blåljus, uniform, polisradio och polisspade från mitten av 1970-talet. 

TV-serien ”Händelser vid vatten” gjorde enorm succé på SVT i början av året och har belönats med tv-priset Series Mania. Deckaren med Rolf Lassgård och Pernilla August bygger på Kerstin Ekmans bok. Två turister hittas mördade  älvkanten nära byn Svartvattnet 1973, 20 år senare återvänder en man till byn för att forska i händelsen. 

Nu säljs en av bilarna som användes i serien via Blocket. Det handlar om en polis-Saab från mitten av 70-talet. Och det är ingen fejkad polisbil, detta är äkta vara. Från 1976 till 1980-talets början gick Saab 95:an som polisbil i Storuman i Lappland. Saaben kan fortfarande ses in action via SVT Play.

Ägaren Niclas Gruffman hade hört talas om att bilen stannat kvar i orten och fanns i ett skjul. 
– Den hade stått väldigt länge när jag hittade Saaben, den säkert 10-15 år. Men jag har aldrig sett en så rostfri Saab V4, den har gått saltfritt i alla år, säger han till Carup.

Efter att bilen pensionerades från polisen i början av 1980-talet såldes den till en privatperson. Under ett antal år användes den som bruksbil, fortfarande i Storuman. 

–  Då den togs ur tjänst lackerades den blå och avrustades. Siren, blåljus och taksökare togs bort. Men det fanns många andra polistypiska detaljer kvar som polisreläer och batongfästen, berättar Niclas Gruffman. 

En noggrann renovering för att återställa bilen till polisbil inleddes. Bilen lackerades om och Niclas Gruffman lyckades skaffa alla detaljer som blåljus, sirener, polisradio och hundgaller. Bilen lackerades svart och polisdekoren folierades. 

Nu är den en perfekt kopia av en Saab 95 polisbil anno 1976. Och den väcker en enorm uppmärksamhet när den kommer ut i trafiken. 
–  Jag har använt den främst till lokala bilträffar. Den sticker verkligen ut, det finns inte många. Jag får väldigt många glada och positiva tillrop, många tycker det är fränt och läckert. 

Riktiga poliser brukar vinka och göra tummen upp. Och trots att bilen är drygt 45 år gammal och har en daterad polisdekor hajar bilister till. 
– Jag kan tycka ibland att när jag kör ut från huset, så är det en påfartsväg till E4, där får man vänta, och då bromsar folk in, den känslan får man. Men det är nog den enda polisbilen folk kör om. 

Bilen har fungerande blåljus och siren, dessutom följer det med en polisspade från 1970-talet, och en gammal tidstypisk uniform medföljer bilen. Det begärda priset är 199 000 kronor.
– Utrustningen får man inte använda när man kör. Man får prova den med känsla, kanske på ett avlägset industriområde under en bilträff, säger Niclas.