Super-Saaben 900 Carlsson – rariteten i superskick är till salu

Saab 900 Carlsson är en extra stark specialmodell som bara tillverkats i 600 exemplar. Modellen togs fram som en hyllning till rallyföraren Erik Carlsson ”På Taket”. Nu säljs ett otroligt fint exemplar av samlarbilen i Storbritannien. 

Saab 900 har stigit lika snabbt som ett  Viggenplan lyfter i värde. I Sverige har 900 Aerobilar sålts för omkring en halv miljon kronor. Men det finns faktiskt sportiga 900-modeller som är ännu mer ovanliga. I Storbritannien såldes specialmodellen 900 Carlsson under tre år i början av 1990-talet. 

Enligt entusiasterna är Carlsson den allra mest åtråvärda samlarbilen bland klassiska 900-bilar.  Den togs fram som en hyllning till Saabs legendariske rallyförare Erik Carlsson ”På Taket”. Han var extra känd i Storbritannien där han bodde och var gift med Stirling Moss syster Pat Moss, även hon var en framstående rallyförare. 

Endast 200 bilar tillverkades för vart och ett av åren 1990, 1991 och 1992. Alla bilar var manuela och har specialväxellådan Typ 8 med primära växlar. Dessutom har bilen röd APC-box, vilket ökar effekten från 175 hästkrafter till 185. Chassit var sänkt och bilen hade tuffare krängningshämmare. Avgasröret hade dubbla pipor. 

Karossen var rejält upphottad med ett kjolpaket, skärmbreddare, en speciell spoiler och andra stötfångare lackerade i karossfärgen. Modellen hade en Momo-ratt med Erik Carlssons autograf och en exklusiv skinnklädsel. Mycket bättre kan det knappast bli för den som gillar Saab 900. 

Nu säljs ett exemplar av Saab 900 Carlsson från 1990 i utsökt skick i Storbritannien. Bilen säljs av handlaren Graham Turner Motor Cars som köpte den av man som ägt den sedan 1993. Ägaren hade sålt flera Porschar och Ferraris, men inte kunnat skiljas från Saaben. Från 2005 har den förvarats i ett garage. Under alla år har den körts omkring 17 900 mil.  Bilen beskrivs som varande i toppskick med nästan felfri lackering och väl omhändertagen interiör med nytt innertak.
– Porscher kom och gick, liksom Ferraris, men han kunde aldrig riktigt förmå sig att skiljas från Saaben, som hade varit “den bästa bilen han någonsin ägt”, uppger bilhandlaren. 

Priset kan tyckas högt, men jämfört med vad mer vanliga Aerobilar säljs för i Sverige är det rena fyndet. Handlaren begär 24 800 pund, vilket motsvarar 313 000 kronor. Chanserna till en stor värdeökning är sällsynt goda.