Världsstjärnans ikoniska Mercedes Pagoda säljs i Sverige

En av mest Mercedes mest ikoniska modeller som köptes ny av en av världens mest berömda jazzmusiker. Nu säljs en Mercedes 280 SL Pagoda i Sverige med spännande historik. 

Mercedes Pagoda har blivit en legendarisk och mycket eftersökt bil tack vare sin subtila och vackra design. Även 60 år efter modellens debut känns den eleganta looken tidlöst elegant. Modellen togs fram i slutet av 50-talet med en omöjlig uppgift: Ersätta de klassiska modellerna 190 SL och 300 SL.  

Mot alla odds lyckades Karl Wilfert och designern Paul Bracq få fram en bil som var en värdig ersättare till de hyllade SL-modellerna. De slanka och eleganta linjerna på hardtopen gav modellen dess smeknamn Pagoda. Bilen fick en klassisk SL-front och eleganta Mercedes-linjer. Idag är Pagoda en av de mest åtråvärda Mercedes-klassikerna. 

Nu säljs ett exemplar i Sverige via Collecting Cars med en spännande historik. Bilen köpte ny i New York 1969 av ingen mindre än ”King of Swing”, den  legendariske jazzmusikern Benny Goodman. Bilen levererades till Goodman av Rallye Motors. Bilen kommer med dokument som ska bevisa det unika ursprunget. Goodman är en av världens mest berömda jazz- och swingmusiker innan han gick ur tiden 1986.

Exakt hur länge ”King of Swing” ägde bilen framgår inte, men den kom till Sverige 1990. Idag visar vägmätaren på 3500 mil, men om den körts så lite är osäkert. Men sedan 1999 ska den bara ha gått 500 mil. 

Bilen kommer med en AM/FM-radio, perfekt för att ratta in en passande kanal med jazzmusik för nedcabbat glidande. Blir det för varmt finns en fullt fungerande luftkonditionering att svalka sig med. Skicket sägs vara fint om än inte perfekt. Bilen lackerades för 30 år sedan och några spår av alla år som passerat finns.  Eftersom bilen är mer än 50 år gammal behöver en aldrig mer besiktigas i Sverige. 

Benny Goodman. Foto: Wikipedia