Grävde ner ny bil – låg 50 år i atomsäker bunker

En splitterny bil begravdes 1957 i ett kärnvapensäkert underjordiskt valv. Bilen skyddades med presenningar och grävdes ner med en tidskapsel, ett paket cigaretter, en p-biljett, en låda Schlitz-öl,  och 10 liter bensin. 
I handskfacket låg mikrofilm där 1000-tals personer tävlat för att vinna bilen. Efter 50 år grävdes Plymouthen som skulle vara i nyskick upp – men den uppgrävda bilen förvånade alla.

Det var tiden när Elvis toppade listorna med Jailhouse Rock, utmanad av Great Balls of Fire med Jerry Lee Lewis. I Tulsa firades delstaten Oklahomas 50-årsjubileum. 

Som en del i firandet i juni 1957 hade staden Tulsa beslutat att gräva ner en splitterny guldfärgad Plymouth Belvedere i ett kärnvapensäkert valv, tillsammans med en tidskapsel med en amerikansk flagga. 

En tävling hölls där invånarna fick gissa hur många invånare Tulsa skulle ha om 50 år – och vinna bilen då den grävdes upp. Gissningarna lades i tidskapseln i handskfacket på bilen. Dagen då bilen begravdes trängdes åskådare runt hålet när den försiktigt sänktes ner och ett lock betonglock lades över. I bagageutrymmet lades en 10-liters dunk med bensin, utifall att bränslet inte fanns kvar när bilen skulle grävas upp. Även en låda Schlitz öl lades där bak.

Exakt 50 år senare, den 14 juni 2007, samlades 1000-tals åskådare igen i Tulsa. Det var dags att gräva upp bilen efter 50 år i kryptan. Spekulationerna gick varma, vissa trodde bilen skulle vara i perfekt skick, andra trodde att vibrationerna från en ny väg och översvämningar i Tulsa 1973 och 1984 kunde ha skadat betongvalvet.

Bilen begravdes i juni 1957.

“Här kommer hon!” sade konferencieren Sharon King Davis när bilen hissades upp ur hålet. En stor mängd lera spolades bort från bilen. Dessvärre visade det sig att skicket på bilen skulle göra alla förväntansfulla åskådare besvikna. 

Plymouthen som skulle vara i nyskick och en perfekt 50-årig nybil var rostig och starkt anfrätt av tidens tand. Lera hade till och med trängt in i kupén. Tidskapseln hade klarat sig bättre, där hittades gamla flygfoton av Tulsa och en amerikansk flagga med 48 stjärnor. Mikrofilm listade alla tävlingsbidrag om befolkningen i Tulsa, som nu var 390 000. 

Det visade sig att Raymond Humbertson från Maryland var den som gissat mest rätt. Han dog dock redan 1979, så det blev hans två systrar i 90-årsåldern som fick ärva bilen. 

Det visade sig vara helt omöjligt att göra bilen trafikduglig igen, nästan alla delar på bilen hade rostat ihop. Ett renoveringsföretag behandlade bilen för att lösa bort all korrosion, men rost från 50 år i underjorden visade sig sitta djupt och hårt. Nu ville ingen ha den gamla Plymouthen längre, inte ens museet i Tulsa. 

Till slut donerade Raymond Humbertsons släktingar bilen till Historic Auto Attractions i Roscoe, Illinois för några år sedan. Där vilar nu bilen tillsammans med Adolf Hitlers gamla sexhjuliga Mercedes, en bil som var med när JFK mördades i Dallas och Donald Trumps Lincoln-limousine från presidentkampanjen.