Teslas nya tyska fabrik kan bara bygga svarta och vita bilar

Du kan få den i vilken färg som helst – bara den är svart eller vit. Den som köper en tyskbyggd Model Y tvingas välja mellan två färger om de vill ha bilen i år. Trots att Elon Musk sagt att lackeringsverkstaden är världens mest avancerade. 

Henry Fords klassiska citat om att ”kunderna kan få vilken färg som helst så länge den är svart” har blivit en klassiker inom bilindustrin. I slutet av 1940-talet levererade Volvo sina PV-bilar endast i svart, och de första Saab 92:orna kom i en buteljgrön nyans på grund av överskottsfärg från flygindustrin. 

Nu har Tesla tagit den gammaldags valfriheten till heders igen. Kunder som köper Performance-modellen från Teslas nya Gigafactory i Grünheide utanför Berlin kan bara välja mellan svarta och vita bilar – om de vill ha leverans i år. 

Youtubern Tobias Lindhs filmer visar vilka färger som gäller på Tesla Model Y.

När fabriken byggdes lovade Elon Musk att det skulle bli världens mest avancerade lackeringsverkstad med en palett av nya färger. Enligt tidningen Automobilwoche har dock lackeringen haft problem sedan fabriksstarten i mars. Därför kan kunder endast få “Solid Black” eller “Pearl White Multi Coat” om de vill ha leverans från oktober. Den som väljer en annan färg på sin bil får vänta åtminstone till mars 2023.

Även den billigare Long Range-modellen som byggs i Shanghai har något längre väntetid för den som vill ha en blå, grå eller röd bil, men där handlar det om någon månad enligt Teslas konfiguration. 

Hittills har produktionen gått relativt långsamt i Tyskland med omkring 1000 bilar i veckan. Men nu byggs fabriken om för att kunna bygga bilar i treskift, uppger Automobilwoche. Dessutom skruvas farten upp i produktionsverken från 90 till 45 sekunder.  Nya flygbilder från fabriken visar att det nu har börjat tillverkas Tesla Model Y av Long Range-modellen.