Unik Aston Martin V12 Speedster – stylad som ”Top Gun: Maverick”

Aston Martin visar upp en unik V12 Speedster i ”Top Gun: Maverick”-edition. För 16 miljoner kronor får köparen en bil inspirerad av succéfilmen. 

Redan i grundutförande är Aston Martin V12 Speedster hyfsat unik. Endast 88 exemplar ska tillverkas av bilen som i likhet med Ferrari Monza SP2 saknar både tak och vindruta. Rika människor måste älska att få flugor i ögonen. 

En av de 88 kunder ville ha sin bil ännu mer speciell, och kunden måste älska den nya filmen ”Top Gun: Maverick”. Hen beställde sin bil i en silverfärgad lack med blå accenter och en  “Capt. Pete Michell ‘Maverick'”-dekal på förardörren. Interiören går i svart och har ännu mer kolfiber än den vanliga Speedstern. 

I kåporna bakom passagerarna finns det plats för flyg- eller motorsporthjälmar och i det här fallet är de målade i Mavericks färger från filmen. Enda frågetecknet är hur man har råd med det här på en vanlig pilotlön, inte undra på att det är strejk. 

När det gäller mekaniken är det ingen jetmotor, utan samma V12-motor som i vanliga V12 Speedster. Det innebär 700 hästkrafter från 5,2 liters slagvolym och dubbla turboaggregat. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 300 km/h, långt ifrån ljudets hastighet.