Nigel Mansell säljer sin F1-bil – Ferrarin har stått i hans garage sedan 1989

F1-legendaren Nigel Mansell säljer ut flera av sina mest legendariska bilar. Nu kan du ta över Mansells Ferrari 640 F1-bil som segrat i två F1-lopp. Bilen har ingått i Mansells personliga samling sedan 1989. 

Ferrari 640 var den första F1-bilen från märket som hade en halvautomatisk låda. Den gjorde sensation i sitt första Grand Prix och tog Ferrari till en tredjeplats i F1 1989. Nigel Mansell är en av de främsta F1-förarna någonsin och var en allt eller inget-förare som vann 31 Grand Prix, men bröt ännu fler. Till säsongen 1989 värvades han till Ferrari som hade haft några motiga år i Formel 1. 

En ny bil utvecklades som gjorde att Ferrari blev att räkna med igen. Ferrari 640, drevs av Tipo 035/5 en 3,5-liters V12-motor på 650 hästkrafter utan turbo. Bilen var konstruerad av ett team lett av John Barnard som hämtats från McLaren. 640 var lätt att känna igen sin vassa nos, smala chassi och breda vingar. Det var den första Ferrarin med sjuväxlad sekventiell växellåda. 

Det blev succé direkt för Mansell och Ferrari 640 som segrade i Brasiliens Grand Prix och lämnade förare som Ayrton Senna, Alain Prost och Nelson Piquet bakom sig. Tvåan Alain Prost fick se sig besegrad med över sju sekunder. 

Efter några sämre placeringar slutade bilen sedan tvåa i Frankrikes GP och Silverstone. Mansell och bilen segrade också i Ungerns GP efter en makalös körning efter att ha startat som 12:a. 

När säsongen var över fick Nigel Mansell behålla chassi 109 och bilen skickades till hans personliga samling hemma i England. Där har den funnits ända tills nu, då Nigel Mansell bestämt sig för att tunna ur bilsamlingen och sälja av några bilar via RM Soteby’s. Den har inte körts sedan 1989 och kommer behöva en rejäl mekanisk översyn innan den kan återstartas och återvända till racerbanorna. Det hindrar inte att prislappen tros hamna mellan 25 och 50 miljoner kronor. 

Tycker du att Ferrarin känns dyr säljs en Williams FW14 på samma auktion. Trots att Nigel Mansell tog fem segrar med bilen 1991 tros den gå billigare än Ferrarin. För 15-30 miljoner kronro kan Williamsbilen bli din. Om du önskar en Nigel Mansell-relik men inte har finanserna i ordning kan hans iC Modulo vara lösningen. Den udda trehjulingen kan eventuellt bli så billig som 50 000 kronor tippar RM Sotheby’s. 

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester