Nya Volvochefen: Bilar kommer bli som rullande iPhones

Volvo Cars nya chef Jim Rowan gjort ett stort antal intervjuer efter tillträdet som chef förra veckan. Biltillverkarna står inför ett lika stort skifte som när iPhone förändrade mobilbranschen, enligt Rowan.
– Vi kommer att behöva vara mycket mer intelligenta när det gäller de beslut vi fattar kring att fatta kontra att köpa mjukvara, säger han till Bloomberg. 

Övergången till bilar med kraftfulla datorer kommer bli mer dramatiskt än bytet till elbilar från bilar med förbränningsmotorer, säger Volvos nya vd Jim Rowan i en intervju med Bloomberg. 

Jim Rowan var operativ chef på mobiltelefonföretaget BlackBerry under åren som de slogs ut av Apples iPhone, så han borde veta. Tiden om när biltillverkare kunde tävla om vem som hade bästa hårdvaran, flest hästkrafter och skönaste sätena är förbi, hävdar han. Nu kommer bilen bli en rullande iPhone och bilbranschen kommer gå igenom samma skifte som telefonbranschen.

– I vissa delar förblev produkten densamma. Du kan ringa ett telefonsamtal och dela lite data. Men förvandlingen mellan en funktionstelefon och smartphone, på mycket kort tid, förändrade användningen av den enheten tusen gånger. En telefon var inte längre bara en telefon. Och samma sak händer med bilen, säger han till business-standard.com.

Enligt Jim Rowan är nyckeln till att klara förvandlingen att ta kontroll över sin mjukvaruutveckling.
– Vi kommer att behöva förstå mjukvara på en mycket bättre än tidigare. Hur gör du egentligen det bästa av den beräkningskraft som du lägger mycket pengar på för att sätta i fordonet? Hur ser du till att du använder den på rätt sätt och på det mest effektiva sättet? säger Jim Rowan till Bloomberg. 

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester