Så länge får svenska bilister vänta på bränslebidraget: ”Så snabbt som möjligt”

I augusti kan drivmedelskompensationen på 1000 kronor komma till Sveriges bilägare. 
– Vi vill göra det här så snabbt som möjligt, säger finansminister Mikael Damberg. 
Däremot ser dörren ut att vara stängd för en större skattesänkning av drivmedlen. 

Sjunkande råoljepriser ser ut att lätta något på pressen på Sveriges bilister, åtminstone tillfälligt. Den som väntar på bränslebidraget på 1000 kronor eller 1500 kronor får vänta ett tag till. Finansminister Mikael Damberg meddelade under ett möte med riksdagsjournalisterna att den troligen kommer i augusti. 

En större sänkning än 1,80 kronor av bensin- och dieselskatterna har stoppats av andra EU-länder, enligt statminister Magdalena Andersson. Sveriges begäran om att tillfälligt få pausa skatterna fick nobben av andra länder under EU-toppmötet i helgen. 

– Jag tog upp energiskattedirektivet och jag kan konstatera att jag mötte kompakt motstånd. Länder som är mycket budgetrestriktiva är mycket kritiska, även de med högre statsskuld var mycket kritiska, säger Magdalena Andersson, enligt Di.se.

Statsministern har inte stängd dörren helt till ytterligare försök att få sänka skatten, och uppger att hon ska ta upp frågan på nytt. Hon vill inte uppge vilka länder som var motståndare till Sveriges skattesänkning, eller vilka argument de har emot en sänkning. 

– Jag ska inte i detalj redovisa de diskussioner som varit, men det är klart att det ju finns politiskt taktiska överväganden och överväganden kring miljön, säger statsministern till EU.

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester