Staten skrotar drömmen om luftfria däck. Drog in stödet till en erfaren forskare.
– Det finns en slutrapport men den är inte offentlig, säger forskaren Ulf Sandberg på Statens väg- och transportforskningsinstitut.
Han har länge forskat kring idéen med luftfria däck. Principen går ut på att ersätta luft med ekrar som istället ska bära upp fordonets tyngd. På det sättet skulle fordonen gå tystare och dessutom vara punkteringsfria.
– Det här är ett drömprojekt för mig som egentligen inte behöver jobba längre. Jag har starka känslor för principen som jag började jobba med redan för 34 år sedan och jag har skrivit många uppsatser om, säger Ulf Sandberg.
Moderna bilar går väldigt tyst. Det som väsnas nuförtiden är däcken. Om man då skulle kunna ersätta den blev fordonen ännu tystare och komforten ökar.Trots att projektet gjorde framsteg samtidigt som det fanns intresse från näringslivet har VTI skrotat projektet.
– Det gick inte så bra. Projektet var för kort för att vi skulle kunna få fram tillräckligt bra prototyper, säger Ulf Sandberg.


Fördelarna med luftfria däck är många. Förutom att det inte finns någon risk för punktering blir också rullmotståndet mindre. På så sätt minskar bränsleförbrukningen och transporterna blir billigare. För att inte tala om den minskade miljöpåverkan som de här däcken skulle innebära.
– Jag försökte få godkänt för en förlängning av projektet, men det medgavs inte. Det finns en slutrapport men den är inte offentlig, säger Ulf Sandberg.
I över hundra år har man pumpat däck med luft. Men drömmen om att konstruera däck som är luftfria har länge svävat med människan. Nu ser det ut att skjutas ännu längre på framtiden.
– Alla stora däcktillverkare har tagit fram luftfria däck som koncept någon gång men inte satsat tillräckligt för att de ska fungera i trafik, förutom Michelin som numera testar en variant på mindre fordon. En tysk doktorand har tagit fram ett luftfritt cykeldäck som dock inte blev kommersialiserat. Däck fyllda med gummi i stället för luft finns bland annat för cyklar och i arméfordon men är för tunga för allmänt bruk, säger Ulf Sandberg.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.