27 år efter vältningen – Mercedes A-klass läggs ner

Det har gått 27 år sedan Robert Collin välte med Mercedes A-klass. Nu läggs modellen ner för gott. Men inte för att den riskerar att välta. 

Det var 1997 som Mercedes lanserade en av sina största satsningar någonsin. Nya modellen A-klass presenterades på bilsalongen i Frankfurt. Det var märkets första småbil, dessutom med framhjulsdrift. Men bara en månad senare blev det skandal. 

Motorjournalisten Robert Collin, då på Teknikens Värld, välte med bilen under ett älgtest på Bromma Flygplats. Bilen visade sig vara instabil vid ett undanmanöverprov och gick upp på sidan och välte. Händelsen blev snabbt en världsnyhet och till en början skyllde Mercedes allt på Collin. 

Mercedes allra sista A-klass-modell blir AMG-specialaren A45 S 4Matic+.

Men till slut fick företaget göra en 180-graderssväng och bygga om bilen med antisladdsystem och bredare hjul. Modellen reste sig på fyra hjul överlevde trots allt och blev en relativt stor framgång. Det kom att bli fyra olika generationer av Mercedes minsta modell, men nu meddelar tysk press att modellen saga är all i år. 

Vid slutet av året läggs den ner helt och får ingen ersättare. Allra sista chansen att köpa en A-klass är specialmodellen Mercedes-AMG A45 S 4Matic+ som är en extrem historia är lackerad i färgen Green Hell Mango. Under huven finns en 2,0-liters turbomotor med 421 hk och fyrhjulsdrift.

Orsaken till att modellen läggs ner är allt annat än vältning. Mercedes satsar numera på dyrare modeller och A-klassen anses vara för billig för att företaget ska kunna tjäna tillräckligt med pengar. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester