En av världens största leverantörer till fordonsindustrin är i djup kris. Nu rasar anställda och facket efter ett nytt sparpaket presenterats som omfattar 14 000 uppsägningar i Tyskland.
– De nya nedskärningarna kom från klar himmel. Förtroendet för ledningen är skakat, säger den högste facklige företrädaren på ZF Friedrichshafen.
ZF befinner sig i ett ekonomiskt stålbad. Bolaget som levererar växellådor, drivlinor och chassisteknik till i princip alla större biltillverkare kämpar med svikande orderingång. De har också höga kostnader för omställningen till el och självkörande fordon. Och inte minst en skuld på över 113 miljarder kronor. Bara räntekostnaderna uppgår till mer än 5,6 miljarder kronor per år.
För att komma tillrätta med krisen har ledningen presenterat ett sparpaket som innebär att 14 000 tjänster ska bort i på företagets fabriker i hela Tyskland. Det motsvarar var fjärde anställd. Men enligt facket har ledningen nu gått ännu längre, med krav på lönesänkningar, slopade bonusar och en konkret risk för uppsägningar även inom forskning och utveckling.

Ett exempel från facket visar att en anställd med en månadslön på cirka 56 500 kronor förlorar över 4 200 kronor i månaden. Arbetstiden har redan sänkts till 31,5 timmar i veckan för tusentals anställda i Friedrichshafen med lägre lön som följd.
– Vi tänker inte längre betala för ledningens misstag, sa en facklig representant till Automobil Industrie.
Och irritationen är inte ny. Redan i våras sänktes arbetstiden för 2 800 personer och sedan dess har situationen förvärrats. Enligt Achim Dietrich, högsta fackliga företrädare på ZF Friedrichshafen, drabbas nu även kommersiella fordonsavdelningen. Den har tidigare setts som en av få stabila delar i verksamheten. Det ses som en vändpunkt.
Samtalen mellan ledningen och arbetstagarrepresentanterna har pågått i månader och enligt Dietrich har viss framgång nåtts vid problemtyngda fabriker. Men när sparpaketet plötsligt utökades tappade facket tålamodet.
– Ledningen trycker på panikknappen igen. De försöker rädda bolaget genom att pressa personalen ännu mer. Det kommer inte att fungera, sa Dietrich till Handelsblatt.

ZF:s ledning svarar med att man måste agera i en ovanligt tuff situation. Prognoserna pekar mot att färre bilar kommer att tillverkas under andra halvåret 2025. Enligt finanschefen Michael Frick, som citeras av Reuters, ligger ZF under sina egna förväntningar – och fler besparingar kan därför inte uteslutas.
Men än så länge har bolaget inte lyckats ta sig ur krisen. Försöket att sälja airbagverksamheten som pågått i över två år, står still. Planerna på att hitta en partner till den del där man tillverkar drivlinor går trögt och de fackliga företrädarna kallar strategin för ”att hoppas på en vit riddare”.
Nästa stora kraftmätning sker den 29 juli. Då möts ZF:s styrelse för att diskutera framtiden. Men samtidigt väntas uppemot 5 000 anställda samlas utanför huvudkontoret i Friedrichshafen i en massiv protestmarsch mot ledningens sparplaner.
Och dramatiken lär inte minska när ZF i slutet av månaden presenterar sina halvårssiffror. Fjolåret slutade med en brakförlust på över 11 miljarder kronor. Året innan hade bolaget fortfarande visat vinst med drygt 1,4 miljarder kronor. Det säger en hel del om hur snabbt raset skett när man på ett år gör ett sämre resultat med 12,4 miljarder kronor.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.