Vi vill alla få ut maximalt med pengar vi säljer bilen. Men då gäller det att undvika några vanliga misstag som i smyg kan sänka värdet rejält. Här är 10 saker som kan kosta dig tusenlappar inför försäljning.
Bilen kan se bra ut på pappret. Den går fint och har kanske inte rullat så långt. Men många glömmer att bilens värde inte bara beror på det som syns direkt. Det handlar också om små saker man inte tänker på, vanor man inte märker och om man säljer vid fel tid på året. Journalisten Sarah Kennedy på Motor Biscuit, som tidigare jobbat som bilförsäljare, har listat tio viktiga saker som påverkar bilens andrahandsvärde – i tysthet.
1. Du har gjort egna ändringar – modifieringar slår på värdet
De flesta köpare vill ha original. Sänkta fjädringar, stora fälgar eller högtalarsystem, trimningar och liknande personliga modifieringar kan sänka värdet avsevärt. Bästa tipset? Återställ bilen till fabriksstandard innan du säljer.
2. Du fixar inte repor och bucklor själv
Små skador som repor, bucklor, rostfläckar och dåligt underhållna lackdetaljer gräver sig djupt i värdet. Ett hett tips är att åtgärda dessa småskador själv, det är ofta lättare än man kan tro. Ytliga repor är ofta enkla att polera bort med polermedel och mikrofiberduk. Kanske kan du också fixa mindre bucklor själv. Det finns färdiga reparationskit för bucklor (plåtriktningsverktyg), och sådana kit finns till exempel på Biltema. Men se upp så att du inte förvärrar istället för att laga.
3. Du säljer vid fel tidpunkt på året
Marknaden svänger snabbt. Försäljningen och pris på begagnade bilar ökar tydligt under våren. På sommaren är marknaden också stabil, men inte lika stark som våren. På hösten sjunker efterfrågan något, enligt statistik från Bilpriser.se. Det funkar ofta också bra att lägga ut bilar till försäljning när skatteåterbäringen kommit – köpare kommer ofta med färska pengar och kan agera snabbt.
4. Du har en smutstig bil
Fläckar från spillda drycker, röklukt, chokladfläckar och hundhår kan göra att köparen kan bli mer återhållsam inför köpet. En säljare i Storbritannien hade spillt varm choklad, vilket gav en fläck i sin Audi R8. Fläcken sänkte priset med 65 000 kronor.
5. Du har en krockskadad bil
Om bilen har varit krockad och blivit inlöst av försäkringsbolaget, eller importerats som skrot och sedan reparerats, så påverkas värdet mycket. Även om bilen fungerar bra blir många köpare osäkra – de litar inte helt på att den är lika säker eller hållbar. Det kan göra att bilen tappar 20–40 % i värde, enligt statistik från Vibilägare.
6. Du servar inte bilen tillräckligt – servicehistoriken påverkar
Om du inte kan visa att bilen är servad regelbundet blir många spekulanter tveksamma. Spara därför både kvitton och serviceprotokoll så att du kan visa vid behov. En komplett historik ger mycket trygghet för köparen – utan den riskerar du att tappa mycket vid försäljning.
7. Du samlar på dig massa mil – körsträckan sänker värdet ordentligt
Bilens miltal är den faktor som oftast påverkar värdet mest. Värdeminskningen märks särskilt efter 20 0 000 km. En tumregel är att bilen tappar cirka 20 % i värde för varje 32 000 km.
8. Du har billiga reservdelar
Om bilen har till exempel däck av låg kvalitet eller delar som är köpta från andra märken än bilmärket kan köparen anta att du snålat – vilket sänker både intrycket och värdet. Att köpa original kan bli dyrare, men är ofta en investering som lönar sig vid försäljning. Det signalerar att bilen har tagits om hand med omsorg.
9. Du har bara en nyckel
Moderna bilnycklar med elektronisk kod kostar ofta 3 000–10 000 kr att ersätta. Även äldre bilnycklar kan bli problematiskt om man bara har en, och kan sänka bilens värde med 5–10 %. Om du säljer en bil för 120 000 kr och bara har en nyckel kvar, innebär detta att du kan förlora mellan 6 000 och 12 000 kr på affären.
10. Du behåller bilen för länge
Det är så klart skönt att köra en bil som är avbetald och fungerar bra så länge det går. Men bilens värde minskar ofta snabbt. Efter tre år börjar många köpare titta extra noga på slitage och utrustning. Om andrahandsvärdet är ditt främsta fokus kan det vara klokt att sälja den efter tre till fem år. Då hinner inte högt miltal eller dyra reparationer dra ner priset. Kom bara ihåg att om du säljer en “ung” bil behöver du köpa en ny – och det kostar pengar.
Om du planerar att sälja kan lite medvetenhet och underhåll redan nu ge dig en mycket bättre affär längre fram. Behandla alltid bilen som om du själv skulle vilja köpa den igen – då kommer andrahandsvärdet att tacka dig.
LÄS MER:

Anton Nordgren är en motorintresserad journalist med examen från Umeå Universitet. Han har tidigare arbetat som skribent inom mat och dryck samt som sportjournalist.