0-100 km/h på 1,1 sekunder – så här fungerar Teslas nya raketdrift

Nya Tesla Roadster kommer att bli snabbare än en Formel 1-bil – tack vare raketmotorer. Bilen kommer att klara 0-100 km/h på cirka 1,1 sekunder. Hur är det ens möjligt? Här får du förklaringen av Jason i Engineering Explained. 

Redan i dag är Teslas Performance-modeller bland de accelerationssnabbaste bilar du kan köpa med 0-100 km/h-siffror på 2,4 sekunder. Men Elon Musk nöjer sig inte där. Nya Tesla Roadster kommer att bli ännu snabbare. Bilen kommer att få 10 raketer för att klara 0-100 km/h på häpnadsväckande 1,1 sekunder. 

Det låter som ett skämt, men nu förklarar Youtube-kanalen Engineering Explained hur det går till i verkligheten. Bilen kommer att få sitt baksäte borttaget coh ersatt med en stor tank som i sin tur driver 10 raketmotorer som sitter på bilens bakstam. Redan i grunden så klarar bilen 0-100 km/h på 1,9 sekunder, så med hjälp av raketerna blir den osannolika siffran verklig. Ett klart minus är dock att accelerationen bara kommer att kunna upprepas en eller två gånger innan tanken måste fyllas igen. 

Som en jämförelse kan sägas att den snabbaste Formel 1-bilarna klarar 0-100 km/h på cirka 1,7 sekunder. 

Köp din roadster online

Senaste nytt