Xpeng räddar Volkswagen i Kina – gör nya bilar ihop

Volkswagen har det tufft på kinesiska bilmarknaden och tar hjälp av Xpeng. VW köper in sig i Xpeng och ska utveckla bilmodeller med hjälp av Xpeng. Dessutom bekräftar Audi att det tar hjälp av statliga Saic. 

Audi och Volkswagen har det väldigt tufft på den kinesiska marknaden med fallande försäljning. Volkswagen hoppas nu få ut fler modeller och charma de kinesiska köparna genom att köpa fem procent av kinesiska tillverkaren Xpeng för sju miljarder kronor. Tillsammans ska VW och Xpeng utveckla två mellanklassbilar romska komma 2026. 

Audi bekräftar också att de tar hjälp av Saic för att tillammans utveckla elbilar i premiumsegmentet snabbare. Den nya modellerna ska få mjukvara och hårdvara, ett område där Volkswagen-koncernen haft stora problem med försenad mjukvara. Volkswagen har startat ett utvecklingscenter i Kina med över 2 000 utvecklings- och upphandlingsexperter som kommer att arbeta med nya intelligenta, helt uppkopplade elfordon.

 – Lokala partnerskap är en viktig byggsten i Volkswagen-koncernens strategi “i Kina för Kina”. Vi accelererar nu expansionen av vår lokala elportfölj och förbereder samtidigt för nästa innovationssteg, säger Volkswagens Kina-chef Ralf Brandstätter i ett uttalande.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester