VW:s enorma satsning: 2000 miljarder kronor – hit går pengarna

Volkswagen kommer att investera 2000 miljarder kronor på elbilar, digitalisering och nya fabriker fram till 2027. En stor del går till Nordamerika där VW startar elbilsmärket Scout och bygger en gigantisk batterifabrik. 

Smaka på siffran 2000 miljarder, det är nästan dubbelt så mycket som hela den svenska statsbudgeten. Så mycket tänker Volkswagen satsa på att utveckla elbilar och digitala system till sina bilar under de kommande fem åren. 

En stor del kommer att gå till att utöka verksamheten i Nordamerika, där Volkswagen kan få stora skattelättnader. De ska bland annat återuppliva bilmärket Scout, som ska bli en elektrisk pickup och SUV (bilden ovan). Planen är att tillverka 200 000 bilar per år. Dessutom ska Volkswagen bli mer konkurrenskraftiga i Kina och utöka sin modellportfölj, totalt går 68 procent av de 2000 miljarderna direkt till ”digitalisering och elektrifiering”.

Volkswagens vd Oliver Blume presenterar en enorm satsning på elbilar och digitalisering.

Volkswagen siktar förstås på att komma ikapp Tesla med sin gigantiska satsning. Men det är långt kvar, 2025 ska 20 procent av koncernens bilar vara renodlade elbilar. Som en del i satsningen lägger Volkswagen 170 miljarder kronor på en Gigafabrik i Ontario i Kanada som ska tillverka battericeller. 

Men satsningen på förbränningsmotorer läggs inte ned. Fram till 2025 ökas investeringarna, sedan börjar de trappas av. När nyheterna presenterades tappade Volkswagens aktie 3,1 procent på en nedåtgående börs.  I morgon kväll kommer Volkswagen att presentera en ny hemlig bilmodell på ett event i Hamburg.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester