VW-chefen om krisen – bryter ett tabu

Nu bryter den mäktiga Volkswagen-chefen Oliver Blume tystnaden om krisen. Och han bryter ett tabu när han förklarar varför företaget måste spara miljarder och slakta fabriker eller löner. 

Det en gång så stabila Volkswagen kommer från en skakande vecka. Krisbrubrikerna duggar tätt för biljätten. Först var det tal om nedläggning av tre fabriker i Tyskland. Sedan föll resultatet med 64 procent. Men ett hopp tändes om att rädda fabrikerna genom att slakta lönerna i Tyskland.

Nu bryter högsta koncernchefen Oliver Blume tystnaden om krisen. För Bild am Sonntag kommenterar han han Volkswagens ödestimma. Han bryter ett tabu och väljer att kritisera decennier av misstag inom Volkswagen som lett fram till dagens kris.
– Svag efterfrågan på marknaden i Europa och avsevärt minskade intäkter från Kina avslöjar årtionden av strukturella problem hos VW. 

Oliver Blume under ett tal i Berlin. Foto: VW

Lönerna hos Volkswagen har helt enkelt blivit för höga i Tyskland, hävdar ledningen. En bilbyggare kan ha en månadslön på över 50 000 kronor med tillägg. Men även VW:s utveckling av bilar har blivit för dyr. 
– Våra arbetskostnader här är till exempel ofta mer än dubbelt så höga som genomsnittet på våra europeiska platser. Det finns också ett behov av åtgärder när man jämför våra utvecklings- och försäljningskostnader och andra kostnadsområden jämfört med konkurrenterna, säger Blume till Bild am Sonntag. 

Enligt Blume säljer Volkswagen till och med något fler bilar än förra året just nu, trots kris i Kina. Men det räcker inte när kostnaderna är för höga. Senaste kvartalet sjönk det med 64 procent, i år har det minskat med 20 procent. Kanske lät Volkswagen kostnaderna skena när de höjde priserna under pandemin. 

En annan orsak till krisen uppges vara Volkswagens enorma IT-företag Cariad. De har 10 000 anställda utvecklare, men har inte lyckats få fram konkurrenskraftig mjukvara i tid. IT-utvecklarna kan knappast räknas med att skonas när besparingarna genomförs. 
– Målet för kostnads- och kapacitetsanpassning är satt, säger Oliver Blume kallt. 
LÄS MER: