Volvos systermärke lanserar Panda – otroligt billig 4-sitsig elbil

Volvos systermärke Geely har nu lanserat en fyrsitsig elektrisk minibil med mycket liten prislapp. Nya Geely Panda har en toppfart på 100 km/h och tar dig 12 mil på en laddning för en lägre månadskostnad än SL-kortet. 

Elektriska minibilar blir allt mer populärare, framförallt i Kina. Volvos systermärke Geely släpper nu en skapelse på hemmamarknaden som ger söt design och elektrisk mobilitet till lågpris. Geely Panda kostar under 60 000 kronor, uppger Carnewschina.

Trots bilens mycket kompakta yttre finns det plats för fyra åkande, även om baksätet i första hand är tänkt för barn. Geely Panda finns redan nu ute hos återförsäljaren och det här exemplaret finns utställt i en Geelybutik. Enligt Geely har designen inspirerats av en panda, strålkastarna är ögonen och hjulen är klorna.  

Geely Panda har bakhjulsdrift och en elmotor på bakaxeln på 27 hästkrafter. Batteriet på 9,6 kWh är mindre än i de flesta laddhybrider, men bilen kommer ändå 12 mil. Toppfarten stannar vid 100 km/h. För den som behöver mer drag och längre räckvidd finns en dyrare version med 41 hästkrafter och 20 mils räckvidd. Vikten sannar på 715 kilo, så Geely Panda är en av marknadens lättaste elbilar. 

Månadskostnaden för en Geely Panda blir lägre än för ett SL-kort, även om du lånar till nästan hela köpesumman på 60 000 kronor. Det blir dessutom pengar över till att ladda ström för daglig pendling på cirka 7 mil.

Det är lätt att förstå varför elektriska minibilar blivit trendigt i Kina, med tanke på hur prisvärda de här. Geely Panda får konkurrera med bilar som Wuling Mini EV, Chery QQ Ice Cream och BAW Yanbao. Vi hoppas få se några av dem i Europa, för gamla Renault Twizy utan dörrar är rätt dragig på vintern.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester