Volvo släpper lätta pansarbilar – så mycket kostar skottsäkra XC60 & XC90

Nu visar Volvo upp nya skottsäkra varianter av XC60 och XC90. 
Bilarna är så kallade “Light Armored Cars” – lätta pansarbilar. 
SUV:arna är förstärkta med 18 millimeter tjockt pansarglas, stål och aramid.
Till skillnad från vanliga Volvobilar kan de köras fortare än 180 km/h. 

Den skottsäkra XC60 har skydd runt om hela bilen.

Förra året presenterade Volvo upp en tyngre armerad variant av XC90 i VR8-skyddsklassen. Nu visar företaget upp två lättare varianter av XC60 och XC90, “Light Armored Cars”. Det innebär att bilarna har ett certifieratballistiskt skydd enligt den amerikanska NIJ-IIIA-klassificeringen, uppger Volvo Cars i ett pressmeddelande. 

Volvo XC60 och Volvo XC90 är förstärkta med 18 millimeter tjockt pansarglas, stål och aramid. Hela karossen är förstärkt, och även taket ska kunna motstå skott. Alla fönster har laminerat extra starkt glas. Bilarna är ganska diskreta och ser ut som vanliga XC60 och XC90. De bakre fönstren är tonade och ger minimalt med insyn. 

Skyddsutrustningen gör att XC90 väger in på 2489 kg.

Armeringen har ökat på vikten en hel del. XC60 väger 2319 kg och XC90 2489 kg. För att klara den ökade vikten har bromssystemet förstärkts och chassit modifierats. Även öppningsmekanismen till bakluckan har gått göras om för att klara ökat vikt. 

Bilarna får Volvos B6-bensinmotor med mildhybridsystem på 300 hk och ett maximalt vridmoment på 420 Nm. Sannolikt skulle vikten bli alltför hög med laddhybriddrivlina. Enligt Volvo kan bilarna köras i 210 km/h, till skillnad från vanliga Volvobilar som är strypta vid 180 km/h.

Svenska priser för den extra skyddsutrustningen har inte släppts ännu, men i Tyskland ligger priset på paketet med säkerhetsutrusning på strax under 500 000 kr, utöver själva bilen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *