Volvos nya patent: Första bilen med helt flyttbar ratt

Här är Volvos nya revolutionerande patent. 
En bil med styrning och växelspak som går att flytta steglöst från ena sidan till den andra i bilen.
Föraren kan välja mellan vänster-, mitt- och högerstyrning. 

Får det lov att vara vänsterstyrning i dag? Inga problem för Volvos nya uppfinning.

Volvo var ett av de bilmärken som var snabbast ut med pekskärmar, och här är nästa uppfinning som Volvo vill bli ledande med inom bilinteriörer.

För några dagar sedan lämnade Volvo in patentet på innovationen till patentbyrån USPTO, avslöjar Rivianforum och The Drive

Vad det handlar om är ett unikt sätt att flytta bilens kontroller från den ena sidan till den andra på en skena. Föraren kan sitta till vänster, i mitten eller till höger. Enligt ansökan är det två svenskar som ligger bakom innovationen, Niklas Palm och Jonas Göthlin. 

Uppfinningen är avsedd för självkörande bilar där föraren som kan behöva ta kontroll över bilen kanske inte sitter i det vanliga förarsätet. Ratten använder därför en skena för att kunna röra sig längs instrumentbrädan. En annan fördel är att Volvo inte behöver bygga särskilda versioner av bilen för Storbritannien och resten av EU, och länder i Asien som har högertrafik. 

Helt vanlig vänsterstyrning går också bra för bilen, men ratten kan när som helst flyttas.

Gaspedalen och bromsen kommer inte att åka med, utan de styrs med sensorkuddar om är inbyggda i hela golvet. Kuddarna är bara aktiva för platsen där föraren sitter. När det gäller instrumentklustret så kan den åka med ratten eller vara inbyggd i hela instrumentpanelen, liknande Tesla. Även växelspaken ska kunna åka med på skenor. Ratten ska faktiskt också kunna fällas undan helt i de lägen bilen är helt självkörande. 

Hur ska ni då göra med airbagen, Volvo? Tänkte inte på det… Jo, det har de allt löst. Tre airbagar kommer att sitta i taket i stället för i ratten eller instrumentpanelen. 

När patentet ska komma i produktion finns ännu inga uppgifter om, men nyttan är förstås inom självkörande bilar där Volvo redan har samarbete med bland annat Uber. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester