Volvos kommande elbilar: Slankare suv:ar och crossovers

Annons

Volvo tänker om när det gäller märkets nya suv:ar. 
Elektrifieringen gör att företaget måste släppa slankare och mer aerodynamiska bilar. 
– Att gå in i elektrifiering ger oss en möjlighet att tänka om vad bilar är. Vi ser på möjligheter både i större och mindre bilar, säger designchefen Robin Page till Auto Express.

Volvos designchef Robin Page.

Volvos halvårsbokslut visar att andelen suv:ar bara fortsätter att växa. Sju av tio köpare väljer någon av Volvos suv:ar XC40, XC60 och XC90. Ingen annan biltillverkare har en större andel suv:ar bland de sålda bilarna. I stället för att kämpa emot vill Volvo göra suv:arna miljövänligare.

Annons

Volvo ska nu lansera en ny elbil varje år fram till 2025, någon designchefen Robin Page ser utmaningar med då ”elbilar och suv:ar motsäger varandra”. 
– Den svåra delen är att en traditionell suv  handlar om en hög sidolinje och tak. När vi går in på elbilar blir naturligtvis räckvidd och aerodynamik en viktiga punkter, säger han. 

Elbilarna kommer tvinga fram suv-kupéer liknande konceptbilen XC Coupé som Volvo tidigare visat.

Därför avslöjar Robin Page att vi kan förvänta oss rejält annorlunda bilar från Volvo. kunderna ska kunna fortsätta köpa de suv:ar de så hett eftertraktar, samtidigt som bilarna får lågt luftmotstånd och lång räckvidd. 
– Elektriska fordon ger möjligheter och utmaningar när det gäller aerodynamik och balansering med människors behov i form av rymd. Hur ser världen ut när du har människor som vill ha den höga sittpositionen och all användbarhet av en SUV, balanserad med det faktum att de vill ha räckvidd? Ren aerodynamik, säger Robin Page.

Annons

Vi kan alltså vänta oss helt nya Volvomodeller med slankare profiler. Det handlar i praktiken sannolikt om crossovers och suv-coupér med sluttande taklinjer. Nästa elbil från Volvo är sannolikt en XC40 Coupé. Därefter följer nya XC90 som visas i en helelektrisk variant nästa år. 

Annons

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *