Volvos hemliga miljardköp av nya bensinmotorer

Volvo Cars gör en miljardbeställning på en ny generation bensinmotorer från Aurobay, kan Carup avslöja. Samtidigt flyttas produktionen av Volvo V60 laddhybrid från Torslanda till Gent. 
– VEA Generation 3 ska nu anpassas för hybrider, säger en uppgiftslämnare till Carup. 

Volvo Cars ska enbart tillverka elbilar efter 2030, enligt företagets plan. I mars tillverkas den allra sista Volvobilen med dieselmotor. Men fortfarande är det väldigt många som vill ha Volvos bilar med bensinmotorer eller som laddhybrider. Nu kan Carup avslöja att Volvo Cars satsar vidare på förbränningsmotorer och har beställt nya bensinmotorer för 1,9 miljarder kronor av Geelys och Renaults motorbolag Aurobay i Skövde. 

Efter nedläggningen av dieseln tillverkas bara två motortyper i Aurobays motorfabrik i Skövde. Det är fyrcylindriga VEA-motorer med två liters cylindervolym som drivs med bensin. VEA generation 2 används i dag för hybriddrift, medan den nyare VEA generation 3 är en renodlad bensinmotor. Tidigare har framtiden för produktionen varit oklar efter 2026, men nu har Volvo Cars lagt en beställning på 1,9 miljarder kronor utan bortre tidsgräns, enligt uppgifter till Carup. 

Tillverkningen av Volvo V60 flyttas från Torslanda till Gent i Belgien.

VEA-motorn av generation 3 ska nu anpassas för hybriddrift och kommer att leva kvar i Volvos bilar efter 2026, enligt uppgifterna. Den nya miljardordern innebär att fabriken nu gör tester och förberedelser för att bygga om VEA generation tre till hybriddrift. De trecylindriga Volvo-motorerna som används i XC40, Geely Auto, Lynk & Co och flera andra bilar tillverkas sedan tidigare i Kina. Carup har varit i kontakt med Aurobay som inte vill kommentera uppgifterna. Volvo Cars har inte svarat på våra förfrågningar. 

Samtidigt meddelar Volvo Cars officiellt att de flyttar produktionen av Volvo V60 laddhybrid, som använder motorn, från Torslanda till Gent i Belgien. Volvo V60 Recharge får samtidigt mindre förändringar som gör att räckvidden på el ökar från 88 km till 92 km. T6-modellen gör 0-100 km/h på endast 5,4 sekunder. 

Volvo Cars har inte kommunicerat orsaken till bytet av fabrik för V60-modellen, men det finns sedan tidigare uppgifter om att den kommande Volvo EX60 ska produceras i Torslanda. Volvo har redan köpt in två gigapressar som ska formgjuta hela chassipartier till de nya elbilarna. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester